Így készül a tökéletes panna cotta: kávé bolondítja meg a tejszínes alapot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A klasszikus olasz desszert pár hozzávalóból, 10 perc munkával készül, és nem csak hétköznapokon, az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Nem nehéz jó panna cottát készíteni, csak oda kell figyelni pár dologra: az egyik lényeges pontja, hogy teljes, zsíros tejet és tejszínt használjunk. A zsírszegény tejtermékek sajnos néha különválnak egymástól, nem alkotnak szép egységes krémet.
A zselatin
A másik kritikus pont a zselatin. Ezt a hozzávalót nem lehet kihagyni a desszertből, viszont óvatosan és figyelmesen kell vele dolgozni. Ebben a receptben porzselatint használunk, amelyet a hideg folyadék tetejére kell szórni, majd kb. 5 percig így hagyni, hogy a zselatin megszívja magát, megduzzadjon. Ha ezzel megvagyunk, nagyon óvatosan kell összemelegíteni a tejjel, nem szabad forrnia, viszont melegnek kell lennie annyira, hogy tökéletesen elolvadjon benne. 3-4 percnél tovább akkor se hagyjuk a tűzön, ha alacsony lángon, folyamatosan kevergetve melegítjük.
Ha ugyanis a tej felforr, a zselatin elveszíti zselésítő képességét, anélkül pedig nem fog összeállni a panna cotta. Ha úgy látjuk, hogy a zselatin nem olvadt fel maradéktalanul a tejben, de nem merjük továbbmelegíteni, akkor egy apró lyukú szitán szűrjük át.
Kávés panna cotta
Hozzávalók 6 pohárhoz
- 1 és háromnegyed bögre zsíros tej
- 4 teáskanál porzselatin
- 0.75 bögre cukor
- 1 és háromnegyed bögre zsíros tejszín
- 1 csipet só
- 0.5 bögre erősre főzött kávé
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Öntsük a tejet egy kis lábasba, szórjuk a tetejére a zselatint. Hagyjuk így 5 percig, hogy a zselatin megduzzadjon, majd alacsony lángon melegítsük fel a tejjel, hogy a zselatin feloldódjon benne. Vigyázzunk, nehogy felforrjon, csak 1-2 percig melegítsük.
Keverjük bele a cukrot, hogy az is elolvadjon a meleg tejben. Vegyük le a lángról a tejet, keverjük bele a tejszínt és a sót, míg szép homogén nem lesz a krém.
Keverjük a krémbe az erősre főzött kávét is. A kávés krémet osszuk szét 6 pohárban vagy tálkában, majd tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy akár egy egész éjszakára.
Fotó: Getty Images