Kelbimbósaláta chorizóval és mandulával megspékelve: köretnek is kiváló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kelbimbó frissessége ízekbe ölelve, ropogósra sütött kolbászkarikákkal feledtet minden gondot.
Egy tányérnyi nyugalom, így is jellemezhetném ezt az ízletes salátát, amit nyugodtan fogyaszthatsz magában, de köretként is kínálhatod.
Tartalmas saláta, ami pillanatok alatt el fog fogyni. A spanyol konyhát idézve ropogósra sütött chorizokarikákat kell adni az ízes kelbimbóhoz. Hogy mitől olyan ízes? Fokhagyma, kakukkfű és fehérbor garantálja a kellemes, kissé pikáns ízeket, de a kolbász is nagyot üt benne, és még nem is beszéltem a kevés manduláról, amely különlegesebbé teszi ezt a nagyszerű salátát.
Kelbimbósaláta chorizóval
Hozzávalók 2 személyre
- 40 dekagramm kelbimbó
- 10 dekagramm szikkadt kenyér
- 5 dekagramm mandula
- 6 dekagramm chorizo (kolbász)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ág friss kakukkfű
- 1 evőkanál fehérborecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Félbevágjuk, a kelbimbók torzsáját V alakban kivágjuk, majd a bimbókat leveleire bontjuk.
A szikkadt kenyér héját eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A kenyérdarabokat egy késes aprítógépbe helyezzük és durvára aprítjuk.
Forró serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a kenyérmorzsát és pirítani kezdjük. Közben a mandulát szintén durvára daráljuk, és ezt is a kenyérmorzsához adjuk. A keveréket folyamatosan rázogatva addig pirítjuk, amíg aranybarnára nem sül, majd félretesszük egy tálba.
Közben a chorizóból vékony szeleteket vágunk, és egy száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd ezeket is félretesszük egy tálba.
Két gerezd fokhagymát durvára vágunk, olívaolajon pirítani kezdjük és meghintjük friss kakukkfűvel. Ha a fokhagyma megpirult, több részletben a serpenyőbe dobjuk a leveleire bontott kelbimbót, és magas hőmérsékleten lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk extraszűz olívaolajjal, majd egy kevés fehérborecetet is adunk hozzá. A lepirított mandulás kenyérmorzsát hozzáadjuk a kelbimbóhoz, és még egyszer alaposan összeforgatjuk. Tálaláshoz egy tányérba szedjük az elkészült salátát, a tetejére dobálunk egy keveset a lepirított chorizóból és meglocsoljuk olívaolajjal.
Itt pedig egy újabb kelbimbós finomságot találhatunk, ha bejött ez a recept.
Fotó: Street Kitchen