Villámgyors, kelesztés nélküli kenyérke - Nem kell a boltba rohanni, ha elfogyott a péksüti

kenyérke3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tökéletes és főleg gyors megoldás, ha kenyérre van szükséged, de se a boltba nem szeretnél lemenni, se a kelesztéssel nem szeretnél bajlódni.

Ez a kis kenyérke nagyon jól jön, ha gyorsan szeretnél valamit az asztalra tenni, de nincs időd kivárni, amíg a tészta megkel. Csak gyorsan össze kell gyúrnod az alapanyagokat, majd pihentetés nélkül sütheted: van, amelyiket sütőben, van, amelyiket olajban. 

Ha kicsit több időd van és hasonló kinézetű, de sütőben sült kenyérkére vágysz, akkor ezt a szicíliai lepénykenyeret süsd meg, nem csak kívül ropogós, belül puha péksütit kapsz, de az íze is különleges lesz a zöldfűszerek miatt. A lepénykenyeret meg is pakolhatod minden földi jóval, úgy is megsütheted: például baconnel és karfiollal és persze rengeteg sajttal. 

Az alapverzió pikk-pakk elkészül, akár egy finom leves mellé is kínálhatod, de szendvicsalapnak is tökéletes lesz. 

Kelesztés nélküli kenyérke

kelesztés nélküli kenyérke recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 gramm liszt
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 220 milliliter víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 zacskó élesztő (instant)
  • sütéshez olaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk bele egy tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a cukrot, a sót, a vizet, majd a legvégén szórjuk bele az élesztőt. Gyúrjuk addig, amíg a tészta egynemű, jól formázható nem lesz és a széle el nem válik az edény falától. 

Borítsuk ki a tésztát egy vékonyan lisztezett deszkára, kicsit gyúrjuk át, majd formázzunk belőle labdát, osszuk 5 egyenlő részre. Lapogassuk le őket a kezünkkel, hogy lepényformákat kapjunk. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd süssük ki a lepényeket úgy, hogy néha a tetejükre is locsolgassunk olajat. Amikor a kenyérkék aranybarnára sültek, szedjük ki őket, papírtörlőn itassuk fel róluk a felesleges olajat. Ízlés szerint szórjuk meg egy kevés sóval. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük