Így készítve lesz szerethető a kelkáposzta-főzelék – A menzás íz csak rossz emlék marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A főzelék pörkölttel igazi retró párosítás, ami ha jól van elkészítve, a család kedvence lesz.
A menzán sokszor került az asztalra kelkáposzta-főzelék pörkölttel, amiben nem is tudom, mi volt a legborzalmasabb, a malter állagú valami, amit főzelékként sóztak a diákokra, vagy a zsírban úszó pörkölt, amiben még hús sem volt.
Érdemes elfelejteni a rossz emlékeket, mert ez a káposztás főzelék az egyik legfinomabb a magyar konyhában. Hozzá sertéspörkölt illik, de van, aki még kenyeret is szokott mellé fogyasztani. Érdemes ezt a receptet követni lépésről lépésre, hogy biztosan ne csalódj.
Kelkáposzta-főzelék sertéspörkölttel
Hozzávalók 8 személyre
- 1.5 kilogramm burgonya
- 1.5 kilogramm kelkáposzta
- 200 gramm kacsazsír
- 50 gramm újhagyma
- 50 gramm fokhagyma
- 6 evőkanál liszt
- 3 teáskanál fűszerkömény
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- ízlés szerint majoranna
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd félrehúzzuk, belezúzzuk a fokhagymát és hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Elkeverjük, majd kb. 2 dl forró vízzel visszatesszük nagy lángra. Sózzuk, borsozzuk, fűszerköménnyel és majorannával ízesítjük.
Az egészet addig főzzük, amíg a hagyma megfő, ekkor beletesszük a kockákra vágott krumplit és felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. Miután ismét felforrt, hozzáadjuk a kissé nagyobb kockákra vágott kelkáposztát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el.
A lisztet 2 dl vízzel simára keverjük, és amikor megfőtt a krumpli, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Felforraljuk, majd sertéspörkölttel tálaljuk.
Fotó: Street Kitchen