Maradék kenyér és sok sült zöldség egy salátában: laktató, vitamindús fogás

3
Nyomtatás
teli panzanella cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sült zöldségek, amik egész ősszel és télen a kedvenceink, itt jófajta maradék kenyérrel keverednek egy szuperlaktató salátában.

Az egyik kedvenc önálló fogásként is felfogható salátám a panzanella nevű olasz kenyérsaláta. Ennek az eredeti verziója nyári zöldségekkel készül, uborkával, paradicsommal, lilahagymával, és a legfontosabb alapeleme a nagyon jó minőségű, de kissé szikkadt kenyér. 

Ősszel és télen ugyanez sült zöldségekkel készül, amiknél amúgy sincs jobb dolog ilyenkor. Ezek különböző összeállításokban kerülhetnek ebbe a keretbe, használhatunk répát, édesburgonyát, céklát, akármit, amit szeretünk. A lényeg, hogy két-három zöldségnél ne legyen benne több, és a végén mindenképp locsoljuk meg az egészet egy igazán jó salátaöntettel. A panzanella lényege az a kenyér, ami magába szívja az öntet egy részét, mégsem ázik el tőle.

Panzanella saláta sült zöldségekkel

teli panzanella ajanlo

Hozzávalók 4 személyre

A salátához

  • 300 gramm karfiol
  • 300 gramm sütőtök
  • 3 darab lilahagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 200 gramm szikkadt kenyér

Az öntethez

  • 2 evőkanál almaecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál zsálya
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokon.

A zöldségek megadott súlya csak körülbelüli - a lényeg, hogy ugyanannyi legyen mindkét főszereplő zöldségből.

A karfiolt megmosom, rózsáira szedem, és egy sütőpapíros tepsire rendezem. A sütőtököt meghámozom, felkockázom. A tepsire szórom a karfiol mellé. Az egészet megcsepegtetem olajjal, sózom, borsozom, elkeverem. A tepsit a sütőbe tolom, és negyed óra múlva a negyedekre vágott hagymát is hozzáadom. További tíz perc után a szikkadt kenyeret is a sütőbe teszem. Ha a zöldségek puhák és a kenyér is megpirult, mindent egy tálba teszek, a kenyeret összetépkedem, zsályát morzsolok rá, majd a külön kikevert öntettel meglocsolom.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon