Joghurtba pácolt csirkefalatok krémes, kesudiós mártásban

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A csirke tikka masala után a következő legismertebb indiai csirkeétel a csirke korma. Míg a tikka masala csípős és nagyon fűszeres, addig a korma szinte olyan, mint egy desszert: fahéjas, kardamomos, krémes.

Ha be akarjuk vezetni gyerekeinket vagy finnyásabb, konzervatívabb ízléssel rendelkező szerettünket az indiai gasztronómia világába, akkor ez az az étel, amivel érdemes elkezdeni a folyamatot. A joghurtba pácolt csirkefalatok egy kesudiótól krémes, tejszínes mártásba merülnek, amiben általában édességekhez használt fűszerek vannak: kardamom és fahéj, sőt, néha még mazsola is kerül bele.

Joghurtos pác

Az elkészítése, különlegességéhez képest, meglepően egyszerű. A joghurtos pác csakúgy, mint a tikka masala esetében, nagyon hatékonyan megpuhítja a húst már néhány óra alatt, de akkor a legjobb, ha egy egész éjszakát benne alszik.

Változatok

A kesudió nem kötelező alapanyag, lehet helyette mandulát, sőt, akár pisztáciát is használni. A bepácolt csirkét - ami a legjobb, ha combfiléből van, de a mell is alkalmas rá - süthetjük a sütőben is vagy részletekben, forró serpenyőben. Az elengedhetetlen fontosságú, hogy megpiruljon, csak akkor lesz a végeredmény az igazi. Párolt basmati rizs vagy lepénykenyér illik hozzá.

Tejszínes, kesudiós, mazsolás csirke

DSC 3464

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 gramm csirkecombfilé
  • 250 gramm joghurt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 darab fahéjrúd
  • 1 teáskanál kardamommag
  • 1 deciliter tejszín
  • 50 gramm kesudió
  • 50 gramm mazsola
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • 1 ujjnyi darab gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét kis darabokra vágjuk, dobozba tesszük, elkeverjük a joghurttal. Minimum három órára vagy egy éjszakára behűtjük.

A kesudiót meleg vízbe áztatjuk. Amíg ázik, 200 fokosra előmelegítjük a sütőt. A csirkedarabokat szellősen egy tepsire tesszük, és a forró sütőben megpirítjuk.

Közben a felaprított hagymát a serpenyőben felolvasztott zsiradékon, folyamatosan kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, majd az aprított fokhagymát és a lereszelt gyömbért is. Pár percig kevergetve pirítjuk az alapot, majd beletesszük a csirkedarabokat a maradék joghurtos páccal együtt, hozzáadjuk a tejszínt, a mazsolát és a ledarált kesudiót is. Nagyon alacsony lángon, lefedve kb. 20 percig főzzük. Rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük