Készíts sajttortát, ahogy a legmenőbb kávézókban!
Így készül a sült sajttorta
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Sajttorta receptből soha nem elég. Én még nem láttam embert, aki ne szerette volna, ráadásul annyiféleképpen variálható, aminek sosincs vége, szerencsére. Nagyjából olyan, mint a pizza, egyszerű, bármit rá lehet tenni, és mindenki imádja. Most próbáljunk ki egy sült verziót, és mivel nyár van, tegyünk rá bogyós gyümölcsöket!
A sajttorta tulajdonképpen egy igen egyszerű édesség, nem is kell hozzá sok minden, csak natúr krémsajt, valami, amivel édesítjük (igen, aki szeretné, simán megcsinálhatja IR-es verzióban), valami, amivel ízesítjük, és ha sütni is szeretnénk, akkor kell még bele tojás, ami összefogja. Nagyjából ennyi.
Az alappal sem kell sokat bajlódni, a sima, vajjal összetapasztott kekszmorzsa mindig jó megoldás. Ami azért tök jó, mert használhatjuk a kedvenc kekszünket, akár az Oreót is, vagy valami cukor- vagy gluténmentes verziót, ha éppen arra van szükség.
Számold bele a pihentetést!
Egy dologra kell csak odafigyelni: a megfelelő hűtési időre. Fájdalom, ez mindenképpen benne van a pakliban. Akkor is, ha hideg sajttortát készítünk, és akkor is, ha sültet, különben nem szilárdul meg a krém. De hát, fogjuk fel erényként: aminek állnia kell egy ideig, annak az ízei is jobban összeérnek, és a végén finomabb is lesz.
Sült sajttorta bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók 8 adaghoz
- 120 gramm A kekszalaphoz keksz darálva
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- ízlés szerint cukor (édesítő)
- 350 mililiter A masszához tejföl
- ízlés szerint cukor (édesítő)
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 500 gramm krémsajt vagy mascarpone
- 20 dekagramm friss bogyós gyümölcsök
Elkészítés:
Dolgozzuk össze a kekszmorzsát a cukorral (édesítővel) és a vajjal. Akkor jó, ha összeáll "homokgombóccá". Nyomkodjuk bele egy csatos tortaforma aljába. Ehhez a mennyiséghez a 23 centi átmérőjű az ideális, de bármi más is megteszi. Az alap tömítse el a tortaforma réseit, különben sülés közben kicsorog a massza.
Dolgozzuk össze a tejföld, a cukrot (édesítőt), a tojásokat és a vaníliakivonatot. Végül adjuk hozzá a krémsajtot, keverjük vele simára.
Öntsük a masszát a tortaformába, és tegyük be a sütő alsó részébe. 45 percig sütjük, akkor van kész, ha megrázzuk, és már nem remeg.
Ha kész, hűtsük ki, majd pihentessük pár órát a hűtőszekrényben. Tálalás előtt szórjunk rá bogyós gyümölcsöket.
Fotó: Shutterstock