
Kínai fűszeres, édes-savanyú szilvaszósz húsokhoz

Se nem lekvár, se nem szósz, se nem csatni, de mindhez hasonlít egy kicsit ez a szilvaszósz.
Annyira jó szilvák vannak idén, hogy nemcsak lekvárt, hanem szószt is csináltam belőlük, sós ételek, húsok és zöldségek mellé. Végeredményben nagyon hasonlít egy lekvárhoz, de csak külsőre, mert az íze nagyon meglepné azt, aki buktába szeretné tölteni.
Sokféleképpen készítik, az alapverzióba csak némi cukor, gyömbér, chili és ecet kerül a gyümölcsön kívül. Vannak receptek, amik használnak hozzá egy csomó más fűszert is, például szecsuáni borsot vagy kínai ötfűszerkeveréket, fahéjat vagy ánizst.
Nekem ez már túl sok lenne, ennyi ízt képtelen felfogni az agy, pláne, ha már az alap sós, édes, fűszeres kombináció ilyen különleges és szokatlan - bőven elég neki a gyömbér és a chili a meglepetéshez.
Kínai fűszeres szilvaszósz

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm érett, puha szilva
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál só
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál szójaszósz
- ízlés szerint friss chili vagy chilipor
Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk, majd egyszerűen lábosba tesszük az összes többi alapanyaggal együtt, és egészen alacsony lángon addig főzzük, míg sima, sűrű, ragacsos állagú szósz nem lesz belőle. Közben olykor-olykor megkevergetjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!