Kis munka, nagy jutalom, a zsírja pedig az extra bónusz
Sült máj szőlővel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz áldás, de egyben átok is a háziasszonyokon. Mivel rengetegféle csodás termés van ilyenkor, nem igazán kell töprengeni, hogy miből főzzünk vajon, ugyanakkor az ember emiatt néha nyomasztva is érzi magát: itt ez a rengeteg csodás termés, és még nem főztem...ööö... rókagombás rizottót pak choi salátával.

Mondjuk, ez utóbbit nem is most fogunk, szőlős csirkemájat viszont igen, mert nehogy már pont a szőlő maradjon ki a rendes kaja alapanyagok közül idén ősszel! Ez a recept egyébként azért is jó, mert pont úgy kezdődik, ahogy a házi májkrém: a májat konfitáljuk. Rögtön meg is magyarázzuk ezt a konfitálás hókuszpókuszt: alacsony hőmérsékleten, zsírban hőkezeljük. Ék egyszerű, de nagyszerű módszer, hogy a máj ne keményedjen meg.

Ha okosak vagyunk, akkor rögtön dupla adag májat készítünk így elő, és ami nem megy a szőlő mellé vacsorára, azt belezúdítjuk a kutterbe (vagy beletoljuk a botmixert), hűtjük, és máris kész az isteni házi májkrém. A zsírból kiemelt májakból pedig a szőlős máj készül.

Édes-sós-kesernyés ízkombináció

A kesernyés máj és az édes szőlő kombinációja rendkívül kívánatos, ráadásul tényleg nem egy gasztronómiai bravúr elkészíteni. Ha már készen van a máj, csak a saját zsírján megfuttatjuk még egy kicsit a szőlőszemeket, fűszerezzük kakukkfűvel, és ezzel az édes-gyümölcsös-fűszeres mártással öntjük nyakon a májat. Még egy szelet pirítós, és kész is a mennyei vacsora.

Szőlős konfitált máj

szőlős máj

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab csirkemáj
  • 20 dekagramm liba- vagy kacsazsír
  • 20 dekagramm szőlő
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 1 ízlés szerint kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemájat megtisztítjuk a nem tetsző részektől, majd annyi zsírban, amennyi ellepi, feltesszük lassú, nagyon lassú tűzön konfitálni.

Nagyjából háromnegyed óra múlva már biztosan elkészül, ha szétvágunk egy darabot, láthatjuk, hogy már nem véres a közepe.

Közben félbevágjuk a szőlőszemeket, ha akarjuk, ki is magozhatjuk.

A zsírból kiemelünk 3 evőkanállal egy serpenyőbe, felhevítjük. Rádobjuk a szőlőszemeket, fűszerezzük kakukkfűvel, sózzuk, és addig melegítjük, időnként rázogatva, amíg a szőlő meg nem szottyad kissé.

Amikor kész, elzárjuk. Tányérra helyezünk fejenként 1-1 csirkemájat, nyakon öntjük a szőlős mártással, és a tányéron sózzuk. Pirítóssal tálaljuk.

A visszamaradt zsírt hűtőbe tesszük, és időnként rájárunk. Kenyérre kenve isteni.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük