Foszlós marokkói kenyér: tökéletes szendvicsalap

marokkoi-kenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a durvább textúrájú, lapos és kerek kenyér tökéletes választás lehet egy tartalmas szendvics elkészítéséhez.

Ezt a péksüteményt Marokkóban khobz néven ismerik, küllemre hasonlít a pitához, de az íze, mérete és összetétele is különbözik tőle. Marokkóban ezt a helyiek fehér kenyérként fogyasztják.

A legjobb ízélmény érdekében kenyérlisztből érdemes elkészíteni, de teljes kiőrlésű liszttel is tökéletes, azonban az picit több folyadékot vesz fel. A kész cipókat szószos ételek mellé, de akár töltött szendvics alapjaként is kínálhatod.

Foszlós marokkói kenyér

marokkoi-kenyer

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 480 g kenyérliszt
  • 2 tk
  • 2 tk cukor
  • 1 ek száraz élesztő
  • 2 ek növényi olaj
  • 3 dl meleg víz
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő 2 tepsit, amelyeket vékonyan kenjünk le olajjal, vagy szórjunk meg búzadarával vagy kukoricadarával.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. 

A keverék közepére készítsünk egy mélyedést, adjuk hozzá az élesztőt. Ezután adjuk hozzá az olajat és a vizet, majd az ujjainkkal kezdjük el óvatosan összeforgatni a folyadékokat a száraz alapanyagokkal.

Addig gyúrjuk, amíg tésztaállagot nem érünk el. Ezután a kész tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd dagasszuk kézzel vagy állványos keverőgéppel kb. 10 percig. Ha az állaga túl ragacsos lenne, egy pici lisztet még bátran hozzáadhatunk. A cél az, hogy a tészta puha és rugalmas legyen, de ne ragadjon. 

Amint tökéletes állagú, válasszuk ketté, és mindegyik darabból formáljunk egy-egy gombócot. 

A tésztát tegyük az előkészített tepsikre, majd takarjuk le őket egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni kb. 15-20 percig.

Miután a tésztagombócok megpihentek, tenyérrel lapítsuk ki őket kb. fél cm vastag kör alakra. 

Takarjuk le ismét, és kelesszük újabb 1 órán át. 

A sütőt melegítsük elő 220 fokra.

A kenyér tetejét szurkáljuk meg egy villával, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon.

A kenyeret süssük kb. 20 percig – félidőben fordítsuk meg –, vagy addig, amíg aranybarnára nem sül és szép kérges nem lesz.

A kisült kenyeret tegyük rácsra hűlni, majd kínáljuk akár egy finom szaftos étel vagy krémleves mellé, illetve mindenféle finomsággal is megtölthetjük.

Fotó forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük