Sárgarépás hummusz sült zöldségekkel: krémes fehérbab az alapja

sargarepas-hummusz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez egy egyszerű, mégis vonzó fogás, amelyben a sült sárgarépa füstös, mégis édes íze emeli új szintre a mártogatós fogalmát.

A hummusz igen nagy sláger lett az utóbbi néhány évben. Ennek oka egyrészt, hogy könnyen elkészíthető, másrészt, hogy diétabarát, sőt, vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják. 

Ezt a változatot könnyű elkészíteni, és igazi sztárja lehet a baráti összejöveteleknek. Kerül bele fehérbab, jalapeño, tahini, Sriracha szósz és megannyi édes sárgarépa is, amelyek együtt egy igazán izgalmas ízvilágot hoznak létre. 

Sárgarépás hummusz

sargarepas-hummusz

Hozzávalók 12 adaghoz

A hummuszhoz:

  • 6 db sárgarépa
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 db jalapeño
  • 3 ek olívaolaj
  • 420 g fehérbabkonzerv
  • 40 ml citromlé
  • 1.5 ek tahini
  • 1.5 ek Sriracha szósz
  • 1 tk
  • 0.5 tk őrölt kömény

A díszítéshez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek tökmag
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. 

A sárgarépákat hámozzuk meg és vágjuk fel 2,5 cm-es darabokra. Terítsük szét a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsiben. 

A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, a jalapeñókat magozzuk ki. Ezután szórjuk rá őket a szétterített sárgarépára. 

Locsoljuk meg az olívaolajjal az egészet, majd fedjük le alufóliával.

Előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig, amíg a sárgarépa szépen megpuhul.

A kész keveréket hagyjuk szépen kihűlni, majd tegyük konyhai robotgépbe vagy aprítóba. Adjuk hozzá a fehérbabkonzervet lé nélkül, a citromlevet, a tahinit, Sriracha szószt, a sót és a köményt is egyaránt. Pürésítsük le az egészet, amíg szép, sima keveréket nem kapunk. Ez kb. 2 perc.

Kóstoljuk meg és ízlés szerint fűszerezzük tovább, ha szükséges (só, bors, Sriracha szósz stb.)

A kész hummuszt tegyük egy tálba, majd díszítsük tökmaggal és pár csepp olívaolajjal.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük