Sárgarépás hummusz sült zöldségekkel: krémes fehérbab az alapja
Ez egy egyszerű, mégis vonzó fogás, amelyben a sült sárgarépa füstös, mégis édes íze emeli új szintre a mártogatós fogalmát.
A hummusz igen nagy sláger lett az utóbbi néhány évben. Ennek oka egyrészt, hogy könnyen elkészíthető, másrészt, hogy diétabarát, sőt, vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják.
Ezt a változatot könnyű elkészíteni, és igazi sztárja lehet a baráti összejöveteleknek. Kerül bele fehérbab, jalapeño, tahini, Sriracha szósz és megannyi édes sárgarépa is, amelyek együtt egy igazán izgalmas ízvilágot hoznak létre.
Sárgarépás hummusz
Hozzávalók 12 adaghoz
A hummuszhoz:
- 6 db sárgarépa
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 db jalapeño
- 3 ek olívaolaj
- 420 g fehérbabkonzerv
- 40 ml citromlé
- 1.5 ek tahini
- 1.5 ek Sriracha szósz
- 1 tk só
- 0.5 tk őrölt kömény
A díszítéshez:
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek tökmag
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
A sárgarépákat hámozzuk meg és vágjuk fel 2,5 cm-es darabokra. Terítsük szét a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, a jalapeñókat magozzuk ki. Ezután szórjuk rá őket a szétterített sárgarépára.
Locsoljuk meg az olívaolajjal az egészet, majd fedjük le alufóliával.
Előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig, amíg a sárgarépa szépen megpuhul.
A kész keveréket hagyjuk szépen kihűlni, majd tegyük konyhai robotgépbe vagy aprítóba. Adjuk hozzá a fehérbabkonzervet lé nélkül, a citromlevet, a tahinit, Sriracha szószt, a sót és a köményt is egyaránt. Pürésítsük le az egészet, amíg szép, sima keveréket nem kapunk. Ez kb. 2 perc.
Kóstoljuk meg és ízlés szerint fűszerezzük tovább, ha szükséges (só, bors, Sriracha szósz stb.)
A kész hummuszt tegyük egy tálba, majd díszítsük tökmaggal és pár csepp olívaolajjal.
-
2024-04-08 07:50:02
-
2023-11-09 10:32:01
-
2023-10-14 07:50:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!