Frissítő tabulésaláta grillszezonra: paradicsom helyett eperrel készül
Az eper bizony nemcsak lekvárként vagy desszertekben isteni, hanem sós salátákban is megállja a helyét.
A kisir a tábuléhoz hasonlóan bulgurból készül, amiben azonban különböznek, az az ízesítésük. Míg a tabulé friss paradicsommal, uborkával, mentával és sok petrezselyemmel készül, addig a kisirben kevesebb a friss zöldség, így téli köretnek is ideális. Érdekessége, hogy a paradicsompüré mellett ajvár is ízesíti, így nemcsak krémesebb, de aromásabb is lesz a saláta.
Az ajvárt a legtöbb boltban vagy szupermarketben beszerezheted, de otthon is egyszerűen elkészítheted – ennek a receptnek hasznát veszed. Ha pedig szimpatikus az összeállítás, de gluténérzékeny vagy, akkor is elkészítheted. A bulgur helyett használj quinoát, kölest vagy rizst a gluténmentes változatért.
A bulgurt tegyük egy hőálló edénybe, öntsük rá a forró alaplevet vagy vizet, fedjük le, és hagyjuk állni 20-25 percig, vagy amíg a szemek teljesen felszívják a folyadékot.
Közben a hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk fél percig.
Adjuk hozzá a paprikát, a répát és szükség szerint 1-2 evőkanál vizet, és időnként átkeverve pároljuk őket roppanósra 4-5 perc alatt.
Adjuk hozzá a megpuhult bulgurt, a paradicsompürét, az ajvárt, majd keverjük hozzá az ízesítőket is (só, bors, citromlé, petrezselyem, cukor).
Azonnal fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha néhány órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük, így jobban átjárják az ízek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu