Vízhajtó, karcsúsító saláta bulgurral: magában is nagyon laktató

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A saláta nagyon szerethető étel, ha nem is minden nap, de szívesen eszem magában is. A tabulé pont egy olyan változata, amit húsok vagy főételek mellé is fogyaszthatunk, de egyedül is megállja a helyét. 

A tabulé egyik - de nem fő -  összetevőjének, a bulgurnak óriási hagyománya van az arab országokban. A bulgurt, vagyis a tört búzaszemeket előfőzik, szárítják, majd megőrlik.  A bulgur a közel-keleti konyha egyik fő alapanyaga, önállóan, köretként, de húsételekhez keverve is fogyasztják. 

Petrezselyem bulgurral ízesítve

Bár a tabulét a bulgur teszi laktatóbbá, a saláta mégsem erről a gabonáról, hanem a petrezselyemről szól. Az eredeti, autentikus libanoni receptben olyannyira a petrezselyem dominál, hogy a tabulé gyakorlatilag petrezselyemsaláta némi paradicsommal és bulgurral ízesítve.

A petrezselyem nem olyan megosztó zöldség, mint mondjuk a kapor vagy a koriander, ezért jó alapanyag, ráadásul nagyon egészséges. A zöldje és a gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású, és erősen vízhajtó is.

Tabulé

tabouleh recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab paradicsom
  • 1 csomag újhagyma
  • 10 dekagramm bulgur
  • 6 csomag petrezselyem
  • 1 csomag mentalevél
  • 1 deciliter citromlé
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük meg, majd a tűzről levéve takarjuk le, és hagyjuk állni addig, míg az összes vizet magába nem szívja.

A paradicsomot kockázzuk fel, a hagymát is vágjuk apróra. A petrezselyemzöldet és a mentát aprítsuk össze. (A szárára nem lesz szükségünk.)

Tegyünk mindent egy salátástálba, keverjük össze, és facsarjuk rá egy fél citrom levét. Ízesítsük olívaolajjal, sóval, borssal.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük