Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept

5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon puha és omlós a hókifli tésztája, ez a hagyományos karácsonyi recept egyik évben sem hiányozhat az ünnepi asztalról!

Ha a klasszikus karácsonyi sütik híve vagy, biztosan nálad is kerül az ünnepi aszalra diós hókifli! Ha még nincsen bevált recepted, szívből ajánljuk a miénket, az omlós diós tészta megér egy misét!

Az elkészítése nagyon egyszerű, és a formázásától sem kell tartani, csak egy kevés időt és türelmet igényel. Hogy könnyű dolgod legyen, és a kiflik szépen megtartsák a formájukat, a begyúrt tésztát mindenképp tedd a hűtőbe fél órára, mielőtt nekikezdenél a formázásnak.

A mutatós kis hókiflik nem túl édesek, porcukor csak a külsejükre kerül, a havas borítást azonban könnyedén feldobhathatod egy kevés vaníliás cukorral is.

Klasszikus diós hókifli

hókifli2

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 200 g búzaliszt
  • 170 g vaj
  • 70 g darált dió
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 db tojás
  • a hempergetéshez porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Az átszitált lisztet keverjük össze a darált dióval, majd adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd mikor morzsalékos, adjuk hozzá a tojást, és reszelt citromhéjjal ízesítsük.

Ezután gyúrjuk tésztává, formázzunk belőle cipót, és 30 percre tegyük be pihenni a hűtőbe.

Pihentetés után a tésztát először vágjuk szeletekre, majd diónyi darabokra, és formázzunk belőle gombócokat, majd kis nudlikat, végül hajtogassuk kiflivé.

180 fokon előmelegített sütőben légkeverésen 11-13 perc alatt süssük meg, majd melegen forgassuk porcukorba.

Fotó és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon