Nagymamám klasszikus kígyórétese – A habos vajtól lesz puha és omlós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fahéjas csigához és a szalagos fánkhoz hasonlóan, a kígyórétes sem nagy ördöngösség, ha van hozzá egy jól bevált, hagyományos receptünk. Nagymamámé éppen ilyen.
Az a legendás, régi szakácskönyv - minden egyes lapja valódi csodát rejt. Bár nagymamám már tudja fejből a recepteket, néha-néha még ő is belekukkant, hogy biztosan jól emlékszik-e a dolgokra. Így találtunk rá a rég elfeledett kígyórétesre, és miután megállapítottuk, hogy ezer éve nem ettünk, neki is álltunk megsütni.
A recept csak a tészta elkészítését tartalmazza, a tökéletes diós, mákos, meggyes, káposztás töltelék arányait itt lehet elolvasni. A tészta összeállítása könnyen és gyorsan megy, csak a cipók kinyújtására, megtöltésére és a jellegzetes fonott minta kialakítására kell egy kis időt szánni.
Bár élesztővel készül a tészta, nem kell keleszteni - miután begyúrtuk, mehet is a formázása, elég neki annyi idő, amennyit a sütőben kel. A sok vajtól elképesztően omlós lesz a tészta, és úgy az igazi, ha a tölteléket sem spóroljuk ki belőle.
Klasszikus kígyórétes
Hozzávalók 4 adaghoz
Élesztőt felfuttatni
- 2 dekagramm élesztő
- 1 deciliter tej
- 1 kávéskanál cukor
Tésztához
- 25 dekagramm vaj vagy margarin
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 50 dekagramm liszt
Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet, tegyünk bele egy kávéskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, tojássárgáját, sót, lisztet, végül a felfuttatott élesztőt.
Borítsuk ki a tésztát lisztezett deszkára, gyúrjuk össze, majd osszuk négy cipóra. A cipókat sodorjuk henger alakúra, és nyújtsunk belőlük 50 cm hosszú, 25 cm széles lapokat. A lap hosszabb oldalait kb. 8 cm szélességben vagdaljuk be.
A tészta közepét szórjuk meg zsemlemorzsával vagy búzadarával, majd helyezzük rá a tölteléket. A bevagdalt széleket hajtogassuk egymásra keresztben, kenjük meg tojással.
250 fokra előmelegített sütőben (7-es fokozat) kb. 20 perc alatt készre sülnek. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors