Kívül sült, belül habos, vaníliától és citromtól illatos rizskoch

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizsfelfújt olyan nekünk, mint a túrógombóc, minden generáció odáig van érte, én készíteni ugyanúgy imádom, mint megenni, még akkor is, ha főzős-sütős kétfázisú elkészítési módja kissé időigényes.

A baj csak az, hogy a tejberizst is annyira szereti a család, hogy a legtöbbször a hűlni félretett, tejben főtt rizs egyszerűen nem jut el a következő fázisig, és sosem lesz belőle rizskoch. Pillanatok eltüntetik, és mire elővenném a tojásokat, már nincs mibe keverni.

Pedig a belül habos, krémes, kívül itt-ott megpirult rizsfelfújtnál kevés jobb dolog van a földkerekségen. Én nagyon sok tojással és annak sok felvert habjával készítem. A tejberizsbe nem sok cukrot teszek, viszont kerül bele reszelt citromhéj és vanília is. Akinek nem elég édes, legfeljebb több lekvárral locsolja meg magának az asztalnál. Vagy akire rájön a nosztalgiázhatnék, málnaszörppel küldje meg.

Ahogy a tejberizs, úgy a rizsfelfújt is nagyon jó lesz kerek szemű rizottó rizsből. Ennek a rizsfajtának az a különlegessége, hogy a külseje ragacsos szaftot képez, de belül harapnivaló marad, nem fő szét, ettől izgalmasabb lesz a tejberizs vagy éppen a rizskoch állaga. Mazsola ebben a kiadásban nincs, de bátran tegyen bele, aki szereti.

Rizskoch vagy rizsfelfújt

DSC 3901

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 250 gramm rizs
  • 1 liter tej
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 6 darab tojás
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A rizst feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi, sózzuk. Amikor magába szívta az összes vizet, hozzáöntjük a tejet, cukrozzuk és puhára főzzük benne a rizst. Hozzáadjuk a vaníliát és a citromhéjat is. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a tojások sárgáit, a fehérjéket külön tálba tesszük. Kevés sóval nagyon kemény habbá verjük a fehérjéket, majd óvatosan, több részletben a rizses masszához forgatjuk. Egy hőálló tálat kivajazunk, és beleöntjük a keveréket. 190 fokos sütőben körülbelül 40 perc alatt megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük