Kívül sült, belül habos, vaníliától és citromtól illatos rizskoch
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A rizsfelfújt olyan nekünk, mint a túrógombóc, minden generáció odáig van érte, én készíteni ugyanúgy imádom, mint megenni, még akkor is, ha főzős-sütős kétfázisú elkészítési módja kissé időigényes.
A baj csak az, hogy a tejberizst is annyira szereti a család, hogy a legtöbbször a hűlni félretett, tejben főtt rizs egyszerűen nem jut el a következő fázisig, és sosem lesz belőle rizskoch. Pillanatok eltüntetik, és mire elővenném a tojásokat, már nincs mibe keverni.
Pedig a belül habos, krémes, kívül itt-ott megpirult rizsfelfújtnál kevés jobb dolog van a földkerekségen. Én nagyon sok tojással és annak sok felvert habjával készítem. A tejberizsbe nem sok cukrot teszek, viszont kerül bele reszelt citromhéj és vanília is. Akinek nem elég édes, legfeljebb több lekvárral locsolja meg magának az asztalnál. Vagy akire rájön a nosztalgiázhatnék, málnaszörppel küldje meg.
Ahogy a tejberizs, úgy a rizsfelfújt is nagyon jó lesz kerek szemű rizottó rizsből. Ennek a rizsfajtának az a különlegessége, hogy a külseje ragacsos szaftot képez, de belül harapnivaló marad, nem fő szét, ettől izgalmasabb lesz a tejberizs vagy éppen a rizskoch állaga. Mazsola ebben a kiadásban nincs, de bátran tegyen bele, aki szereti.
Rizskoch vagy rizsfelfújt
Hozzávalók 6 adaghoz
- 250 gramm rizs
- 1 liter tej
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál citromhéj
- 6 darab tojás
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors