Kókuszgolyó: suli büfés kedvencünk, egészségesen
Összetettebb ízek, több tápanyag, klasszikus forma

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A kókuszgolyó gyerekkorunk legfontosabb édessége volt. Nálunk otthon sosem készült ilyesmi, de az iskolai büfének kihagyhatatlan kínálati eleme volt, egyszerű, nem túl kifinomult édesség, amit mindenki imádott.

Ennél a világon nem létezik egyszerűbb sütemény: darált keksz, kakaó, cukor, vaj, kókuszreszelék, ennyi. Még sütni sem kell rajta semmit. Nekem sosem tartozott a kedvenceim közé, mindig csalódást okozott a furcsa, se nem ilyen, se nem olyan állag, a túl édes íz. Most viszont nagyon megszerettem, de ehhez gyakorlatilag minden egyes elemét le kellett cserélnem.

Ehhez a hagyományos kókuszgolyót kereszteztem a mostanában nagyon menő, aszalt gyümölcsökből, magvakból készülő energiagolyó intézményével.

Az édességért itt nem a túlcukrozott instant kakaó, hanem a beáztatott mazsola és a keserű kakaó kombinációja a felelős, a kekszet pedig finomra darált zabpehely és mandula keverékére cseréltem. Meglepően hasonlít így is a hagyományos édességre, csak valamivel kevésbé édes, cserébe összetettebb, árnyaltabb az ízvilága. Arról pedig már beszélni sem kell, hogy ezekkel az összetevőkkel nagyon egészséges lett a golyó, van benne sok rost, tápanyag, vitamin, ugyanakkor eléggé energia gazdag is ahhoz, hogy uzsonnának megállja a helyét.

Egészséges kókuszgolyó

DSC 2481

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 100 gramm zabpehely
  • 50 gramm mandula
  • 100 gramm mazsola
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 csipet
  • 1 deciliter rostos almalé
  • 100 gramm kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

A zabpelyhet és a mandulát egészen finomra ledarálom, és félreteszem. A mazsolát előző este egy éjszakára beáztattam, és puha masszává turmixoltam. Belekeverem a kakaóport és a mézet. Hozzáadom a darált zabpelyhet és mandulát, valamint annyi almalevet, hogy gyúrható, formázható masszát kapjak. A masszából kis golyókat formálok, és a kókuszreszelékbe hempergetem őket.


Fotó: Ács Bori

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük