
Áfonyás pite a legomlósabb tésztával: a gazdag tölteléket csak szeretni lehet
Az áfonya viszonylag ritkán szerepel pitetöltelékként, azonban a savanykás gyümölcs remek alapanyaga a desszertnek: omlós tészta közé kerül a lágy töltelék.
Ez a krémes, tejszínhabbal készülő, aromás pite egy klasszikus amerikai sütemény, ami tökéletes választás ünnepekre, de vendégváró desszertnek is. Kívül szexi, belül krémes, és még a pitetészta is házilag készül el.
Néhány lépésből és otthon biztosan fellelhető hozzávalókból készül, alig fél óra alatt, majd már csak türelem kérdése, hogy a hűtőben szépen megdermedjen ez az isteni, kókuszos krém.
Először is készítsük el a pitét, amihez itt találunk pontos leírást. Süssük is meg, a tölteléket nem kell majd sütni.
Ha kész a pitetészta, készítsük el a tölteléket.
Egy közepes méretű tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd szórjuk bele a kókuszreszeléket.
A sűtőt melegítsük elő 175 fokra, majd kb. 5 perc alatt, kétszeri átkeveréssel süssük, amíg aranybarna színt nem kap.
Készítsük el a krémet.
Egy közepes lábasban keverjük össze a tejszínt és a tejet. Adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a tojásokat és a sót is, majd alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. Folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg a krém besűrűsödik. Ez kb. 15 perc.
Ezután vegyük le a tűzről a lábast és keverjük hozzá a vaníliakivonatot és a pirított kókuszt.
A kisült pitetésztába öntsük bele a kókuszos, tejszínes krémet, és szépen simítsuk el a tetejét.
Takarjuk le a tetejét frissen tartó fóliával, majd tegyük be a hűtőbe kb. 4 órára, amíg a krém szépen megszilárdul.
A díszítéshez verjük fel a tejszínhabot egy kevés porcukorral, a kókuszpelyhet pedig egy kisebb serpenyőben 3-5 perc alatt, keverés mellett, alacsony lángon enyhén pirítsuk meg.
A pite tetejére tegyük rá a tejszínhabot, végül pedig hintsük meg a pirított kókuszpehellyel.
Szeleteljük fel a pitét, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu