Áfonyás pite a legomlósabb tésztával: a gazdag tölteléket csak szeretni lehet

12
Afonyas-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az áfonya viszonylag ritkán szerepel pitetöltelékként, azonban a savanykás gyümölcs remek alapanyaga a desszertnek: omlós tészta közé kerül a lágy töltelék.

A gazdag nyári időszak kedvez a süteményeknek, hiszen sok szezonális gyümölcs áll rendelkezésünkre. Ebbe a pitébe például sok áfonya kerül, és a hagyományos magyaros, vastagabb tésztás változat helyett egészen vékony tésztával készül. 

Így a hangsúly leginkább a tölteléken van: az áfonya kissé fanyar, savanykás ízeit a reszelt citromhéj és a vanília aromája egészíti ki, mindez pedig lekvárossá sül. A recept vegán, azaz sem tejtermékek, sem pedig tojás nem kerül a tésztába, így számos diétába beilleszthető.

Omlós áfonyás pite

Afonyas-pite

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

  • 250 g finomliszt + kevés a nyújtáshoz
  • 2 ek. cukor
  • 0.5 tk.
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 200 g hűtőhideg vajalternatíva
  • 5 ek. hűtőhideg víz
  • 1 tk. barna cukor (tetejére)
  • növényi ital (kenéshez)

A töltelékhez:

  • 500 g áfonya
  • 1 db nagyobb alma lereszelve
  • 150 g barna cukor
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 1 ek. citromlé
  • 2 ek. zabpehelyliszt vagy gríz (forma aljára)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, majd felkockázva adjuk hozzá a vajalternatívát. Egy kanállal vagy kenőkéssel vagdossuk egészen apró darabokra, egységesítsük a száraz hozzávalókkal, majd 2-3 adagban keverjük hozzá a hideg vizet.

Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, hogy ne melegedjen túlságosan át, majd osszuk ketté 60/40 százalékos arányban (az egyik a pite alja, a másik a teteje lesz), formázzunk belőlük korongokat, csomagoljuk fóliába, és minimum 1 órára tegyük hűtőbe.

Közben az áfonyát mossuk meg, és egy nagyobb tálban keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával. Tegyük hűtőbe.

A nagyobbik adag tésztát csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsuk 29-30 cm átmérőjűre. A sodrófa segítségével emeljük egy 24 cm-es piteformába, tenyérrel igazítsuk az aljára, a lelógó részeket pedig hajtsuk vissza a peremig, és nyomkodjuk szabályos formájúra. Szórjunk az aljára 2 evőkanálnyi zabpehelylisztet, kanalazzuk rá az áfonyát, és tegyük hűtőbe.

Csomagoljuk ki a másik tésztakorongot is, és nyújtsuk 26 cm átmérőjűre. Helyezzük az almás töltelékre, a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, és ejtsünk a tésztán néhány bemetszést (vagy a hagyományos módszerrel szurkáljuk meg villával).

A tetejét kenjük le kevés növényi itallal, szórjuk meg barna cukorral, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. 15 perc után vegyük vissza a hőfokot 180 fokra, és süssük további 45 percig, vagy amíg a tészta szélei aranybarnára nem pirulnak. Figyeljük a tölteléket a bemetszések között: onnan számítva, hogy elkezd bugyogni, még 10 percig süssük.

Vegyük ki a sütőből, és teljes kihűlés után szeleteljük (ha túl korán vágjuk fel, a töltelék kifolyhat).

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon