Mennyei meggyes pite: vastag töltelék kerül az omlós tésztára
A meggyszezon már-már kötelező sütije a meggyes pite, és ha igazán mutatósra készítenéd, akkor rácsos tetővel süsd!
A gazdag nyári időszak kedvez a süteményeknek, hiszen sok szezonális gyümölcs áll rendelkezésünkre. Ebbe a pitébe például sok áfonya kerül, és a hagyományos magyaros, vastagabb tésztás változat helyett egészen vékony tésztával készül.
Így a hangsúly leginkább a tölteléken van: az áfonya kissé fanyar, savanykás ízeit a reszelt citromhéj és a vanília aromája egészíti ki, mindez pedig lekvárossá sül. A recept vegán, azaz sem tejtermékek, sem pedig tojás nem kerül a tésztába, így számos diétába beilleszthető.
A tésztához keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, majd felkockázva adjuk hozzá a vajalternatívát. Egy kanállal vagy kenőkéssel vagdossuk egészen apró darabokra, egységesítsük a száraz hozzávalókkal, majd 2-3 adagban keverjük hozzá a hideg vizet.
Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, hogy ne melegedjen túlságosan át, majd osszuk ketté 60/40 százalékos arányban (az egyik a pite alja, a másik a teteje lesz), formázzunk belőlük korongokat, csomagoljuk fóliába, és minimum 1 órára tegyük hűtőbe.
Közben az áfonyát mossuk meg, és egy nagyobb tálban keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával. Tegyük hűtőbe.
A nagyobbik adag tésztát csomagoljuk ki, és lisztezett felületen nyújtsuk 29-30 cm átmérőjűre. A sodrófa segítségével emeljük egy 24 cm-es piteformába, tenyérrel igazítsuk az aljára, a lelógó részeket pedig hajtsuk vissza a peremig, és nyomkodjuk szabályos formájúra. Szórjunk az aljára 2 evőkanálnyi zabpehelylisztet, kanalazzuk rá az áfonyát, és tegyük hűtőbe.
Csomagoljuk ki a másik tésztakorongot is, és nyújtsuk 26 cm átmérőjűre. Helyezzük az almás töltelékre, a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, és ejtsünk a tésztán néhány bemetszést (vagy a hagyományos módszerrel szurkáljuk meg villával).
A tetejét kenjük le kevés növényi itallal, szórjuk meg barna cukorral, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. 15 perc után vegyük vissza a hőfokot 180 fokra, és süssük további 45 percig, vagy amíg a tészta szélei aranybarnára nem pirulnak. Figyeljük a tölteléket a bemetszések között: onnan számítva, hogy elkezd bugyogni, még 10 percig süssük.
Vegyük ki a sütőből, és teljes kihűlés után szeleteljük (ha túl korán vágjuk fel, a töltelék kifolyhat).
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors