Gluténmentes amerikai csokis keksz: zabból és diófélékből készül

Csokis-keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a keksz a tökéletes házi, gluténmentes és egészséges megfelelője a klasszikus amerikai sütinek, a csokidarabos keksznek.

Kevés embert ismerek, aki ne szeretné az amerikai konyha egyik legismertebb desszertjét, a csokidarabos kekszet. Ha te is megkívántad az ikonikus sütit, de annál egy egészségesebb (és megkockáztatom, finomabb) változatot is kipróbálnál, ami ráadásul cukor- és gluténmentes is, akkor ezzel nem fogsz mellé.

A keksz tésztájában a búzalisztet zabpehelyliszt, darált dió és pekándió helyettesíti, így nemcsak kevesebb szénhidrátot tartalmaz, de az eredetihez képest a fehérjetartalma is jóval magasabb. Így nemcsak isteni desszert, de akár reggeli vagy tízórai is lehet belőle.

Gluténmentes csokis keksz

Csokis-keksz-c

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 120 g zabpehely
  • 120 g pekándió
  • 120 g dió
  • 100 g mazsola
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 3 ek juharszirup
  • 2 ek víz
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 150 g magas kakaótartalmú étcsoki (min. 70%)
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a zabpelyhet aprítógépbe, és fél perc alatt zúzzuk közel lisztállagúra. Adjuk hozzá a diót és pekándiót, és további fél perc alatt aprítsuk egészen apróra. Adjuk hozzá a mazsolát is, és egészen addig dolgozzuk őket, amíg a massza elkezd összeállni. Ez kb. 1 percet fog igénybe venni.

A csokin kívül adjuk hozzá az összes többi hozzávalót is, és addig dolgozzuk, amíg egy homogén állagú, ragacsos tésztát kapunk.

A csokit kézzel tördeljük nagyobb darabokra, vagy egy késsel vagdossuk fel, majd szilikonspatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tésztába.

Szaggassunk belőle evőkanálnyi mennyiségeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, helyezzük őket egymástól 3-4 cm távolságra, és formázzuk keksz alakúra.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük készre. Vegyük ki, 15 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, majd szedjük őket tányérra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük