Gluténmentes amerikai csokis keksz: zabból és diófélékből készül
Ez a keksz a tökéletes házi, gluténmentes és egészséges megfelelője a klasszikus amerikai sütinek, a csokidarabos keksznek.
Kevés embert ismerek, aki ne szeretné az amerikai konyha egyik legismertebb desszertjét, a csokidarabos kekszet. Ha te is megkívántad az ikonikus sütit, de annál egy egészségesebb (és megkockáztatom, finomabb) változatot is kipróbálnál, ami ráadásul cukor- és gluténmentes is, akkor ezzel nem fogsz mellé.
A keksz tésztájában a búzalisztet zabpehelyliszt, darált dió és pekándió helyettesíti, így nemcsak kevesebb szénhidrátot tartalmaz, de az eredetihez képest a fehérjetartalma is jóval magasabb. Így nemcsak isteni desszert, de akár reggeli vagy tízórai is lehet belőle.
Gluténmentes csokis keksz
Hozzávalók 25 darabhoz
- 120 g zabpehely
- 120 g pekándió
- 120 g dió
- 100 g mazsola
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk só
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 3 ek juharszirup
- 2 ek víz
- 1 ek vaníliakivonat
- 150 g magas kakaótartalmú étcsoki (min. 70%)
Elkészítés:
Tegyük a zabpelyhet aprítógépbe, és fél perc alatt zúzzuk közel lisztállagúra. Adjuk hozzá a diót és pekándiót, és további fél perc alatt aprítsuk egészen apróra. Adjuk hozzá a mazsolát is, és egészen addig dolgozzuk őket, amíg a massza elkezd összeállni. Ez kb. 1 percet fog igénybe venni.
A csokin kívül adjuk hozzá az összes többi hozzávalót is, és addig dolgozzuk, amíg egy homogén állagú, ragacsos tésztát kapunk.
A csokit kézzel tördeljük nagyobb darabokra, vagy egy késsel vagdossuk fel, majd szilikonspatula segítségével óvatosan forgassuk bele a tésztába.
Szaggassunk belőle evőkanálnyi mennyiségeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, helyezzük őket egymástól 3-4 cm távolságra, és formázzuk keksz alakúra.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük készre. Vegyük ki, 15 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, majd szedjük őket tányérra.
-
2024-04-18 08:32:01
-
2024-04-09 10:16:01
-
2024-03-23 11:08:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!