Mágnás diós pite a nagyi receptkönyvéből: a baracklekvártól ellenállhatatlan

magas-dios-pite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a feledés homályába merült ez a sütemény, annak idején igazi klasszikusnak számított. Mi pedig most újra visszahozzuk a köztudatba a mágnás diós pitét.

Ez a süti egy igazi nagyi konyhája ihlette finomság. Így ősz-tél átmenetkor pedig kifejezetten aktuális is, hiszen a két fő alapanyaga, a dió és a baracklekvár, ilyenkor a legtöbb konyhában és kamrában fellelhető. Az elkészítését sem mondanánk bonyolultnak, sokkal inkább kifinomultnak.

Ez a citromhéjjal felturbózott pite, a tetejére alkotott rácsokkal, ezután már nemcsak a nagyinak, de neked is a kisujjadban lesz.

Mágnás diós pite

magas-dios-pite

Hozzávalók 14 szelethez

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 18 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 db citrom

A töltelékhez:

  • 2 dl baracklekvár
  • 15 dkg darált dió
  • 7 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

A süti tetejére:

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálba öntsük bele a lisztet, a sót, a sütőport, a porcukrot, majd dolgozzuk bele a szobahőmérsékletű margarint és a tojást. 

Reszeljük bele a citromok héját is, és facsarjuk bele a citromok levét. Az egészet keverjük alaposan össze.

A kész tésztát osszuk két részre: egy kisebbre és egy nagyobbra.

A kisebbiket lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy a tepsi alját betakarja majd.

Vegyünk elő egy 20x25 cm-es tepsit, tegyünk bele sütőpapírt, majd fektessük bele a kinyújtott tésztalapot.

Alaposan nyomogassuk bele a tésztát, majd kenjük meg vastagon baracklekvárral.

Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez a tojásokat válasszuk szét.

A sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd verjük habosra.

A tojásfehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd kanalazzuk hozzá a dióval együtt a cukros, tojásos alaphoz.

A kész krémet öntsük rá a lekváros tészta tetejére. 

Jöhet a dekorálás:

A félretett, kis darab tésztát nyújtsuk ki, majd vágjuk fel egyenlő hosszú csíkokra, hiszen ebből készül majd a rács a sütemény tetejére.

A csíkra vágott tésztákat sodorjuk rudakká, és helyezzük a süti tetjére úgy, hogy abból egy rácsszerkezet szülessen.

A végén az utolsó, immáron felvert tojással kenjük meg a sütemény tésztacsíkjait.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük be a sütit. Kb. 15 perc elteltével mérsékeljük a hőfokot 160-170 fokra, és süssük további 30 percig.

Ha már szép aranybarna a rács a sütin, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg kihűl, majd hintsük meg az egészet porcukorral, és már szeletelhetjük is.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük