A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
Először készítsük el a tésztát. Ehhez két tálba üssük bele a tojásokat, a sárgáját és a fehérjét különválasztva.
A sárgáját keverjük habosra a cukorral.
A fehérjét verjük kemény habbá 1 evőkanál cukorral.
A habosra vert sárgájához adjuk hozzá a sütőport, a kakaót, a szódabikarbónát, majd a lisztet is, és alaposan keverjük össze. Ezután forgassuk bele óvatosan a felvert tojásfehérjét.
Béleljünk ki egy 30x40 cm-es tepsit sütőpapírral. Öntsük bele a tésztát, és 20-25 percig, illetve tűpróbáig süssük.
Ha elkészült, borítsuk ki a tepsiből, majd húzzuk le róla a sütőpapírt. Várjuk meg, amíg kihűl.
A kihűlt tésztát vágjuk félbe és szaggassuk ki. A szaggatáshoz 5 cm-es átmérőjű formát használjunk, különben túl nagyok vagy kicsik lesznek a sapkaformák.
Ha kiszaggattuk a kis köröket, készítsük el a krémet.
Ehhez vegyünk elő egy közepes méretű lábost, majd öntsük bele a tejet, a vaníliás cukrot és a lisztet. Kezdjük el főzni, és közben folyamatosan kavargassuk, nehogy csomós legyen. Addig főzzük közepes lángon, amíg a krém elválik a lábos falától. Jó sűrűnek kell lennie.
Ha elkészült, tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a vajat és a porcukrot keverjük habosra.
Még mielőtt a főzött krém alapja teljesen kihűlne (de nem szabad annyira melegnek lennie, hogy megolvassza a vajat), adagoljuk hozzá a vajas-porcukros keveréket, és keverjük finoman csomómentesre.
Ezután jöhet a sapkák összeállítása.
Ehhez vegyük magunk elé a kiszaggatott tésztakorongokat. Az egyik felét kenjük meg a vajas krémmel, majd tegyünk rá óvatosan egy másik korongot. Az egész henger oldalát kenjük be a krémmel, majd hempegressük meg a kókuszreszelékben.
Ugyanezt végezzük el a többi koronggal is, egészen addig, amíg azok el nem fogynak.
Ha elkészültek a sapkák, tegyük be a hűtőbe 20-30 percre pihenni. Ennyi idő elegendő lesz hozzá, hogy a krém és a kókuszréteg picit megszilárduljon a tésztán.
Ezután vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét és az olajat, majd egyesével, óvatosan kanalazzuk rá a mindez idáig a hűtőben pihentetett sütik tetejére.
Újból tegyük vissza a hűtőbe vagy egy hűvösebb kamrába 30 percre, és amint a csokoládékalapok megszilárdultak a tetejükön, már tálalhatjuk is ezt az igazi, téli estékhez és ünnepi pillanatokhoz passzoló édességet.