Álompuha csokis-diós babka: ennél ünnepibb sütit el sem lehet képzelni

csokis-dios-babka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ünnepek közeledtével egyre többet jár az eszünk a süteményeken. Ha valami igazán különleges, de mégsem annyira hagyományos recepttel készülnél, úgy a csokoládés-diós babka tökéletes választás lehet.

A babka, vagy más néven a jeruzsálemi kalács szépsége az omlós tésztában rejlik, amit elképzelhetetlenül sok étcsokoládé és némi darabolt dió tesz még ellenállhatatlanabbá. 

Mivel kelt tésztás süteményről van szó, így időt és törődést igényel az elkészítése, ám ami ebből kisül, az minden képzeletet felül fog múlni. Amire szükséged lesz hozzá, az némi kézügyesség és bátorság, illetve a sütés iránti szenvedély.

Csokis-diós babka

csokis-dios-babka

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:

  • 30 dkg kelttészta-liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 0.5 tk
  • 2 db tojás
  • 0.6 dl víz
  • 7.5 dkg puha vaj
  • 1 tk vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 8 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1.5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 0.5 tk
  • 5 dkg dió (aprított)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát előző este is összeállíthatjuk, ha nagyon ráérősek vagyunk, viszont ha kellő időt adunk a tésztának kelni, úgy az éjszakai műszakot kihagyhatjuk. 

Tegyük egy keverőtálba a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót, illetve a tojásokat, végül pedig a vizet. 

Keverjük össze, majd ha már kezd összeállni, adjuk hozzá a puha vajat is. Dolgozhatunk keverőgéppel is, de én jobban szeretem kézzel gyúrni a tésztát. 

Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szép homogén lesz. Ezután tegyük egy olajjal kikent tálba, majd tegyük bele a tésztából formázott gombócot, és takarjuk le konyharuhával. 

Kelesszük a tésztát 1-2 órán át szobahőmérsékleten, letakarva.

Készítsük el a tölteléket.

Vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét és a vajat.

Egy másik tálba adagoljuk ki a kakaóport, a porcukrot és a sót. A cukrot és a kakaóport érdemes átszitálni, hogy biztosan ne legyen darabos.

A felolvasztott csokoládéhoz keverjük hozzá a száraz alapanyagokat. Egy sűrűbb krémet fogunk kapni, amin további vaj hozzáadásával tudunk lágyítani, ha túl sűrű lenne. 

Ha a tészta megkelt, tegyük egy lisztezett nyújtófelületre vagy nagyobb vágódeszkára, és nyújtsuk ki 30x40 cm-es méretűre. 

Kenjük meg a tésztát a csokoládés krémmel, majd ízlés szerint szórjuk meg a felaprított dióval. A hosszanti oldalon szorosan csavarjuk fel a tésztát. Ezután jön a varázslat és egyben a kézügyesség próbája: hosszában, pontosan középen, vágjuk ketté a tésztát.

Az így keletkező két fél tésztacsíkot fordítsuk úgy, hogy a töltelékes fele legyen felfelé. A felső két végét illesszük össze, majd kezdjük el egymásra hajtogatni, forgatni a tésztacsíkokat, mintha csak fonnánk. 

Próbáljuk meg határozott mozdulatokkal fonni a tésztát, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle. A fonat végén szintén zárjuk össze, ahogyan azt az elején is csináltuk.

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20x10 cm-es kenyérsütő formát. Ha ránézésre a font kalács mérete hosszabb, mint a forma, akkor picit formázzuk meg úgy, hogy tömörebb legyen a tészta és könnyebb legyen beletenni a formába.

Ha beletettük a formába, 1 órára tegyük félre a pulton kelni. Ez fontos és kihagyhatatlan lépés, mert ettől lesz igazán látványos a kalács.

Az újabb kelesztés végén, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt süssük készre. 30 perc után érdemes tűpróbát végezni, mivel a sok csokoládé megtévesztő lehet a sütés során, mert míg az folyékony maradhat, addig a tészta lehet, hogy már megsült. 

Amint kivettük a sütőből, picit hagyjuk hűlni, majd szeleteljük fel és kínáljuk akár egy pohár hideg tejjel vagy kakaóval. 

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/SóBors

Ezt is szeretjük