Kókuszos krémmel töltött sakktorta - Könnyebb elkészíteni, mint gondolnád

kscover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A sakktorta igen látványos sütemény, melyről könnyen azt hiheted, hogy cukrászmesternek kell lenni az összerakásához, pedig csak picit bonyolultabb a sima piskótánál.

A sakktortához csak piskótát kell sütni, amit majd csíkokra vágva, édes krémmel kell összeragasztani. Az illesztésnél mindig felváltva kell a lapokat egymáshoz rakni, egy fehér, egy kakaós. A lapokra kent krém bármilyen lehet, kókuszos, csokis, vaníliás, lekváros, a piskótához mindenféle édes kence remekül illik.

Amikor már nagyon jól megy a klasszikus sakktorta, érdemes kicsit újítani a megszokott ízeken, például csokival bevonni. Bevonatnak használhatunk fehér vagy sötét csokoládét, de porcukorral vagy kakaóval is meg lehet szórni. A lapok elkészítésével is lehet trükközni, a kakaós helyett készülhet ételszínezékkel befestett rózsaszín vagy zöld tészta is. A rózsaszín epres irányba is vihető, a zöldnél pedig különleges pisztáciás ízű lehet a sütemény.

A mennyei desszertet érdemes összedobni hétvégére, még szülinapi tortaként is megállja a helyét, főleg akkor, ha az ünnepelt szeret sakkozni.

Kókuszos sakktorta

ksct

Hozzávalók 4 személyre:

A fehér piskótához:

  • 4 darab tojás
  • 8 dekagramm cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 10 dekagramm liszt

A kakaós piskótához:

  • 4 darab tojás
  • 8 dekagramm cukor
  • 2 dekagramm kakaó (cukrozatlan)
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 8 dekagramm liszt

A töltelék:

  • 40 dekagramm mascarpone
  • 15 dekagramm cukor
  • 10 dekagramm kókuszreszelék
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Fehér piskóta:

A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből és a cukorból verjünk habot, majd keverjük hozzá a sárgáját és a liszttel egybe forgatott sütőport. A simára kevert masszát kenjük 20x30 centiméteres sütőpapírral bélelt formába, és 170 fokra előmelegített sütőben 8-12 perc alatt süssük meg.

Kakaós piskóta:

A kakaós tésztát ugyanúgy készítsük el, mint a fehéret, csak a liszthez és a sütőporhoz a kakaót is forgassuk hozzá.

A kész piskótákról húzzuk le a sütőpapírt, majd mindkettőt vágjuk fel hosszában 3 centiméteres csíkokra.

Krém:

A krémhez a mascarponét keverjük habosra a cukorral, vaníliás cukorral és kókuszreszelékkel.

Összerakás:

Először a fehér piskótacsíkot tegyük tálcára, az oldalát kenjük meg krémmel, amellé illesszük a kakaósat. A vaníliás lap tetejét is kenjük meg, tegyünk rá egy kakaós csíkot, majd folytassuk tovább a torta összerakását, ügyelve, hogy mindig felváltva illesszük össze a hasábokat.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük