Kiadós, rizses egytálétel úgy, ahogy a spanyolok szeretik: a paella régiónként eltérően készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A spanyolok nemzeti étele a paella, vagyis a rizses hús, rengeteg arca ismert, hisz tájegységenként máshogy készítik.
A paella Valenciából terjedt el, a városban hagyományosan nyúl- vagy csirkehúsból készítik, zöldségek közül zöldbabbal gazdagítják, fűszerek közül rozmaringnak is jut hely benne, de a sáfrány is kötelező eleme. A legtöbb verzióba chorizo is kerül, azonban ez a valenciai változatból kimarad.
A rizses bőségtál a kétfülű edényről kapta a nevét, amelyben készül, a rizs ropogósra pirul benne, mivel nem szabad keverni. Akár sütőbe tolva is el lehet készíteni ezt a különleges fogást, úgy még kevesebb lesz vele a munka.
A paella megalkotásánál nagyon fontos, hogy rövid szemű rizzsel dolgozz, amely nem fő szét, így érheted el a ropogós textúrát - az arborio tökéletes lesz. A receptben írt alapanyagokat bátran bővítheted, ha szeretnéd, tintahalkarika, garnéla, tengeri halfilé vagy fekete kagyló is kerülhet bele. A tengeri herkentyűket akkor dobd az ételbe, amikor a rizs már puha, majd süsd egybe vele. Citromkarikákat is kínálj mellé.
Kolbászos paella
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dekagramm csirkehús (mell vagy comb)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab tévépaprika
- 30 dekagramm paradicsom
- 20 dekagramm chorizo
- 1 csipet sáfrány
- 2 darab babérlevél
- 20 dekagramm borsó
- 25 dekagramm arborio rizs
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
A csirkehúst készítsük elő, ha mellel dolgozunk, daraboljuk közepes kockákra.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk finomra.
A paprikát és a paradicsomot vágjuk kockákra.
A kolbászt karikázzuk fel.
A lábasban forrósítsunk kevés olajat, majd dobjuk bele a finomra vágott hagymákat, 2-3 perc után a sáfrányt, babérlevelet, csirkehúst is keverjük a hagymákhoz. Amikor a hús színt kap, tegyük hozzá a paprikát, paradicsomot, borsót, kolbászt, rizst, fűszerezzük sóval és borssal, fedő alatt pároljuk addig, amíg a rizs megpuhul.
Tálalásig tartsuk fedő alatt.
Fotó: Getty Images