A kolbásztól szaftos, fűszeres és laktató rizottó: pillanatok alatt elfogy, olyan finom

krcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz konyha kedvencét, a rizottót magyarosan is elkészíthetitek, füstölt kolbásszal isteni lesz.

Olaszországban nyaralva az éttermek kínálatában mindig találhatunk rizottót. A selymes finomságot egyszerű és különleges változatokban szokták kínálni, például találkoztam már sáfrányossal, a tányéromon krémes, aranyló rizsszemek voltak. Az így készült rizottóra kerülhet valamilyen zöldfűszer vagy pisztácia. Bár különleges alapanyagokkal készül a rizottó, mégis egyszerű, tökéletes ízkombináció érvényesül benne.

Ha az olasz élményt nem is tudjuk lemásolni, belenyúlva, újítva a recepten, egyszerű, mégis tápláló rizottót lehet összedobni, amiben hazánk ízei is helyet kapnak. A magyaros hangulatért a kolbász lesz a felelős, használhatunk füstöltet vagy két fajtával is dúsíthatjuk a rizses lakomát. A kolbásztól szaftosabb és laktatóbb lesz, mellé érdemes gombát vagy borsót keverni, de ha szeretnénk, mindkét alapanyagot adjuk hozzá.

Kolbászos rizottó

krct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dekagramm kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 40 dekagramm rizottórizs (Arborio)
  • 2 deciliter száraz fehérbor
  • 1 liter alaplé (zöldség)
  • 150 gramm borsó
  • 5 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm parmezán
  • ízlés szerint só és bors
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

A kolbászt ízlésünk szerint felkarikázzuk, serpenyőben megpirítjuk (ha szükséges, öntünk hozzá leheletnyi olajat), majd félretesszük.

A hagymákat finomra vágjuk és lepirítjuk, majd hozzákeverjük a rizst és a borsót, utána a borral felöntjük, 2-3 percig kevergetjük, pároljuk.  

Az alaplevet apránként csorgatjuk a rizshez, mindig csak annyit adagolunk hozzá, amennyit magába szív, így főzzük puhára, majd sóval és borssal ízesítjük. A vajat, reszelt parmezánt és a lepirított kolbászt utolsó mozzanatként keverjük a rizottóhoz.

Ha nincs kéznél alaplé, használjunk ugyanannyi vizet 1 darab házi ételízesítő kockával egybekeverve.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük