A kolbásztól szaftos, fűszeres és laktató rizottó: pillanatok alatt elfogy, olyan finom
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Az olasz konyha kedvencét, a rizottót magyarosan is elkészíthetitek, füstölt kolbásszal isteni lesz.
Olaszországban nyaralva az éttermek kínálatában mindig találhatunk rizottót. A selymes finomságot egyszerű és különleges változatokban szokták kínálni, például találkoztam már sáfrányossal, a tányéromon krémes, aranyló rizsszemek voltak. Az így készült rizottóra kerülhet valamilyen zöldfűszer vagy pisztácia. Bár különleges alapanyagokkal készül a rizottó, mégis egyszerű, tökéletes ízkombináció érvényesül benne.
Ha az olasz élményt nem is tudjuk lemásolni, belenyúlva, újítva a recepten, egyszerű, mégis tápláló rizottót lehet összedobni, amiben hazánk ízei is helyet kapnak. A magyaros hangulatért a kolbász lesz a felelős, használhatunk füstöltet vagy két fajtával is dúsíthatjuk a rizses lakomát. A kolbásztól szaftosabb és laktatóbb lesz, mellé érdemes gombát vagy borsót keverni, de ha szeretnénk, mindkét alapanyagot adjuk hozzá.
Kolbászos rizottó
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dekagramm kolbász
- 1 fej hagyma
- 1 szál póréhagyma
- 40 dekagramm rizottórizs (Arborio)
- 2 deciliter száraz fehérbor
- 1 liter alaplé (zöldség)
- 150 gramm borsó
- 5 dekagramm vaj
- 5 dekagramm parmezán
- ízlés szerint só és bors
- olaj kevés
Elkészítés:
A kolbászt ízlésünk szerint felkarikázzuk, serpenyőben megpirítjuk (ha szükséges, öntünk hozzá leheletnyi olajat), majd félretesszük.
A hagymákat finomra vágjuk és lepirítjuk, majd hozzákeverjük a rizst és a borsót, utána a borral felöntjük, 2-3 percig kevergetjük, pároljuk.
Az alaplevet apránként csorgatjuk a rizshez, mindig csak annyit adagolunk hozzá, amennyit magába szív, így főzzük puhára, majd sóval és borssal ízesítjük. A vajat, reszelt parmezánt és a lepirított kolbászt utolsó mozzanatként keverjük a rizottóhoz.
Ha nincs kéznél alaplé, használjunk ugyanannyi vizet 1 darab házi ételízesítő kockával egybekeverve.
Fotó: Getty Images