![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A kolbásztól szaftos, fűszeres és laktató rizottó: pillanatok alatt elfogy, olyan finom
![krcover](https://kep.index.hu/1/0/3433/34338/343389/34338973_2629393_4cebce447e98086c94009169142c195d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az olasz konyha kedvencét, a rizottót magyarosan is elkészíthetitek, füstölt kolbásszal isteni lesz.
Olaszországban nyaralva az éttermek kínálatában mindig találhatunk rizottót. A selymes finomságot egyszerű és különleges változatokban szokták kínálni, például találkoztam már sáfrányossal, a tányéromon krémes, aranyló rizsszemek voltak. Az így készült rizottóra kerülhet valamilyen zöldfűszer vagy pisztácia. Bár különleges alapanyagokkal készül a rizottó, mégis egyszerű, tökéletes ízkombináció érvényesül benne.
Ha az olasz élményt nem is tudjuk lemásolni, belenyúlva, újítva a recepten, egyszerű, mégis tápláló rizottót lehet összedobni, amiben hazánk ízei is helyet kapnak. A magyaros hangulatért a kolbász lesz a felelős, használhatunk füstöltet vagy két fajtával is dúsíthatjuk a rizses lakomát. A kolbásztól szaftosabb és laktatóbb lesz, mellé érdemes gombát vagy borsót keverni, de ha szeretnénk, mindkét alapanyagot adjuk hozzá.
Kolbászos rizottó
![krct](https://kep.index.hu/1/0/3433/34338/343389/34338955_2b8ea5a908cb2739167fc8ecb06238b6_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dekagramm kolbász
- 1 fej hagyma
- 1 szál póréhagyma
- 40 dekagramm rizottórizs (Arborio)
- 2 deciliter száraz fehérbor
- 1 liter alaplé (zöldség)
- 150 gramm borsó
- 5 dekagramm vaj
- 5 dekagramm parmezán
- ízlés szerint só és bors
- olaj kevés
Elkészítés:
A kolbászt ízlésünk szerint felkarikázzuk, serpenyőben megpirítjuk (ha szükséges, öntünk hozzá leheletnyi olajat), majd félretesszük.
A hagymákat finomra vágjuk és lepirítjuk, majd hozzákeverjük a rizst és a borsót, utána a borral felöntjük, 2-3 percig kevergetjük, pároljuk.
Az alaplevet apránként csorgatjuk a rizshez, mindig csak annyit adagolunk hozzá, amennyit magába szív, így főzzük puhára, majd sóval és borssal ízesítjük. A vajat, reszelt parmezánt és a lepirított kolbászt utolsó mozzanatként keverjük a rizottóhoz.
Ha nincs kéznél alaplé, használjunk ugyanannyi vizet 1 darab házi ételízesítő kockával egybekeverve.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!