A legfinomabb házi ketchup tartósítószer nélkül: sűrű és édes
Ha egyszer rákapsz a házi készítésű ketchupra, többet soha nem fogod a boltit vásárolni.
Nincs is jobb, mint az általunk eltett zöldségből vagy gyümölcsből készíteni ebédet egy hideg téli napon, amikor szinte semmilyen szezonális alapanyag nem áll rendekezésre. A paradicsom például annyira rövid ideig édes, hogy ebben az időszakban legszívesebben állandóan csak lecsót készítenék belőle. Ha szereted az olaszos ételeket, akkor feltétlenül legyen otthon passzírozott paradicsomod is, ebből is a legjobb természetesen a házi.
A koktélparadicsomot a legjobb magában enni, főleg, ha igazán ropogós és édes. Ezt a fajtát egész évben meg tudod vásárolni, de a legjobb mégis a nyári változat. Ilyenkor érdemes konfitálni belőle egy adagot, vagyis olajban, alacsony hőmérsékleten gyakorlatilag megaszalni, majd olívaolajban eltenni. Isteni lesz pizzára, tésztára vagy kenyérbe sütve is. Ezzel a módszerrel tökéletesen megőrzi az ízét és a zamatát is.
A koktélparadicsomokat mossuk meg és hosszában vágjuk félbe. Sózzuk meg és tegyük félre 10 percre, majd tegyük egy szűrőbe, hogy a felesleges nedvesség lecsöpöghessen. Keverjük össze az összevágott fokhagymával, bazsalikommal és olívaolajjal.
Melegítsük elő a sütőt 100 fokra.
Fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire őket a vágott felükkel felfelé.
Süssük őket 3 órán keresztül. Amíg sülnek, sterilizáljuk ki a befőttesüvegeket.
Ha készen vannak a paradicsomok, tegyük őket a befőttesüvegekbe, és öntsük fel annyi olívaolajjal, amennyi ellepi, majd zárjuk le jó szorosan.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu