Elképesztően fűszeres koreai répasaláta – Forró olajjal leöntve lesz az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem is az összetevőktől, hanem a módszertől lesz izgalmas ez a répasaláta, amelyet húsok mellé fogyassz.
Ha szereted a répát, mindenképpen kóstold meg kicsit egzotikusabb változatban. Ebben a salátában tényleg nincs más, csak julienne-re vágott répa fűszerekkel összekeverve, és ami a legfontosabb, forró, füstölgő hagymás olajjal leöntve. A forró olajtól a répa nem puhul meg teljesen, finom ress marad. Ha nem szereted az egzotikus ízeket, akkor kóstold meg a francia változatot, amely mustárral és ecettel készül.
Állítólag az egykori Szovjetunióba bevándorolt koreaiak a kimchit próbálták reprodukálni azokkal a hozzávalókkal, amelyekhez hozzájutottak, így készült el a koreai répasaláta, avagy oroszul a Morkovcha. A koreai répasalátát leginkább grillhúsok mellé érdemes kínálni. A másik nagyon népszerű, répával készült fogás a coleslaw, az amerikaiak népszerű salátája, amit majonézes szósz tesz szaftossá, és amit rántott csirke mellé illik fogyasztani.
Koreai répasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm sárgarépa
- 0.5 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 0.5 kávéskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál koriandermag
- 3 evőkanál fehérborecet
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (nagy)
- 170 milliliter olívaolaj
Elkészítés:
A répákat alaposan mossuk, majd hámozzuk meg, és vágjuk julienne-re. A hagymát vágjuk apróra. A fokhagymát vágjuk egészen apróra vagy nyomjuk össze.
Egy tálban - a vöröshagymán és az olívaolajon kívül - keverjünk össze mindent, majd tegyük félre.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, tegyük rá a hagymát, és pirítsuk aranyszínűre. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és kicsit döntsük meg, hogy a forró olaj összegyűljön alul. 120 milliliter forró olajat öntsünk egy hosszú nyelű lábasba. A többi olajat tegyük félre.
A forró olajat fokozatosan öntsük a salátára, közben folyamatosan kevergessük.
Rögtön, langyosan kínáljuk.
Fotó: Getty Images