Vitamin- és tápanyagdús céklás hummusz – Mártogatósnak vagy pirítósra is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elképesztően egészséges és gyönyörű színű hummuszt készíthetsz sült céklával, akár még húsok mellé is kínálhatod.
A hummusz alapanyaga a csicseriborsó, de ha még diétásabb változatot szeretnél, akkor készítsd csak zöldségből, mint amilyen ez a sült karfiolos változat.
Mivel a csicseriborsó sokáig fő, nyugodtan használhatsz konzervet, sokkal könnyebb vele dolgozni. Ehhez már csak tahiniszószt, vagyis szezámmagpasztát kell keverned, némi fűszert, citromlevet és olívaolajat, és kész a tápanyagban gazdag közel-keleti mártogatós.
Ha pedig ízesíteni szeretnéd, szinte bármilyen karakteresebb zöldséget keverhetsz hozzá, például céklát. A cékla elképesztően egészséges és szép színű zöldség, sütve isteni íze van, itt olvashatsz róla, milyen jó hatással van a szervezetedre.
Krémes céklás hummusz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab cékla
- 80 milliliter tahini
- 50 milliliter citromlé
- 400 gramm csicseriborsó-konzerv
- 60 gramm ricotta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 0.5 kávéskanál koriandermag
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A céklákat tisztítsuk meg, és negyedeljük el. Csomagoljuk be fóliába, és süssük 60 percig, vagy addig, amíg meg nem puhul. Hagyjuk kihűlni.
Amíg a cékla hűl, a csicseriborsóról öntsük le a levét, és tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a tahinit és a citromlevet. Keverjük hozzá a ricottát, a fokhagymát, a borsot és a koriandert. Pépesítsük, majd adjuk hozzá a megsült céklát is, és úgy is pépesítsük. Ízlés szerint sózzuk.
Fotó: Getty Images