
Diétás hummusz sült karfiolból – Egészséges és különleges mártogatós

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
A hummusz eredetileg csicseriborsóból készült mártogatós, de szinte bármilyen zöldségből elkészítheted ezt a tápláló kencét.
A karfiol egy változatosan elkészíthető egészséges zöldség, amely szénhidrátszegény mivolta miatt remekül beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is. Ha hiszed, ha nem, még pizzatésztát vagy pizzafalatokat is gyárthatsz belőle, teljesen kiválthatod a fehér lisztes verziót. Persze ne olasz pizzára gondolj, de ha megpakolod finom feltétekkel, akkor biztosan szeretni fogod.
Ha nem vagy ennyire elvetemült fogyókúrázó, akkor készíts prézlis karfiolt. Persze a rántott karfiol is igazi klasszikus, amelyet sütőben is süthetsz, hogy egy kicsit egészségesebb legyen.
Ha szereted a hummuszt, akkor hasonló kencét karfiolból is készíthetsz. A csicseriborsón kívül gyakorlatilag ugyanazok az alapanyagok kellenek hozzá, de érdemes a karfiolt megsütni, hogy intenzívebb ízt kapj.
Sült karfiolos hummusz

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej karfiol (nagyobb)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 60 milliliter tahini (szezámkrém)
- 2 evőkanál víz
- 1 darab citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál római kömény
- 1 csipet koriander (őrölt)
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A karfiolt szedjük rózsáira, és tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Spricceljünk rájuk egy evőkanálnyi olívaolajat, és jól forgassuk össze. Süssük 20 percig.
A megsült karfiolt tegyük aprítógépbe vagy turmixgépbe. Adjuk hozzá a tahinit, 2 evőkanál olívaolajat, a vizet, a citromlevet, a fokhagymát, a sót, a római köményt és a koriandert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig turmixoljuk, amíg el nem éri a krémes állagot. Ízlés szerint olívaolajjal meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Getty Images