Diétás hummusz sült karfiolból – Egészséges és különleges mártogatós

karfiol hummusz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hummusz eredetileg csicseriborsóból készült mártogatós, de szinte bármilyen zöldségből elkészítheted ezt a tápláló kencét.

A karfiol egy változatosan elkészíthető egészséges zöldség, amely szénhidrátszegény mivolta miatt remekül beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is. Ha hiszed, ha nem, még pizzatésztát vagy pizzafalatokat is gyárthatsz belőle, teljesen kiválthatod a fehér lisztes verziót. Persze ne olasz pizzára gondolj, de ha megpakolod finom feltétekkel, akkor biztosan szeretni fogod.

Ha nem vagy ennyire elvetemült fogyókúrázó, akkor készíts prézlis karfiolt. Persze a rántott karfiol is igazi klasszikus, amelyet sütőben is süthetsz, hogy egy kicsit egészségesebb legyen.

Ha szereted a hummuszt, akkor hasonló kencét karfiolból is készíthetsz. A csicseriborsón kívül gyakorlatilag ugyanazok az alapanyagok kellenek hozzá, de érdemes a karfiolt megsütni, hogy intenzívebb ízt kapj. 

Sült karfiolos hummusz

karfiol hummusz recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej karfiol (nagyobb)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 60 milliliter tahini (szezámkrém)
  • 2 evőkanál víz
  • 1 darab citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál római kömény
  • 1 csipet koriander (őrölt)
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A karfiolt szedjük rózsáira, és tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Spricceljünk rájuk egy evőkanálnyi olívaolajat, és jól forgassuk össze. Süssük 20 percig.

A megsült karfiolt tegyük aprítógépbe vagy turmixgépbe. Adjuk hozzá a tahinit, 2 evőkanál olívaolajat, a vizet, a citromlevet, a fokhagymát, a sót, a római köményt és a koriandert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig turmixoljuk, amíg el nem éri a krémes állagot. Ízlés szerint olívaolajjal meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük