Krémes tejszelet házilag: a puha lapok közt lágy krém terül el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nagy kedvencet gyerekjáték otthon elkészíteni, csak be kell keverni a tésztát, megsütni, közben pedig a krémre lehet koncentrálni.
A tejszeleteket nem csak a kicsik szeretik, a felnőttek ugyanúgy odáig vannak érte. A méztől édes finomság házilag is előállítható, ráadásul nagyon egyszerű az elkészítése, akár kezdő konyhatündérek is meglephetik vele magukat és szeretteiket.
A kakaós lapok közt fenséges krém kap helyet, ez mascarpone és habtejszín keverékéből áll, plusz még vanília és méz is kerül bele. A mézből egyébként a tésztába is lehet csorgatni, sokkal puhább lesz tőle, de akkor a cukor mennyiségét csökkentsd. Ha szeretnéd, a színeket felcserélheted: ne tegyél a tésztába kakaót, helyette a krémbe keverj 2-3 evőkanállal. A süti tortaformában is elkészülhet, a tetejét pedig csokival is be lehet vonni.
Házi tejszelet
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 3 darab tojás
- 125 gramm finomliszt
- 40 gramm kakaó
- 125 milliliter tejföl, joghurt vagy tej
- 125 gramm cukor
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 500 gramm mascarpone
- 200 milliliter habtejszín
- 100 gramm porcukor
- 80 gramm méz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A lisztet, kakaót és a sütőport forgassuk egybe.
A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, keverjük habosra, forgassuk hozzá a tejet (vagy a joghurtot, tejfölt), utána adjuk hozzá a lisztes keveréket. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire (40x50 centiméter), toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
A kihűlt tésztát vágjuk két egyenlő részre, az egyik lapot helyezzük egy tálcára és kenjük rá a krémet, majd illesszük rá a tészta másik felét.
Krém:
A mascarponét keverjük össze a mézzel robotgép segítségével.
Egy másik tálban verjük kemény habbá a habtejszínt a vaníliakivonattal és a cukorral, majd óvatosan forgassuk egybe a mascarponés keverékkel.
Szeletelés előtt tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors