Alakbarát mac and cheese karfiolból – A sok sajttól nagyon krémes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az amerikaiak kedvenc sajtos tésztája szénhidrátszegény formában is isteni, a mac and cheese-t karfiolból is készítheted.
A karfiol C-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag zöldség, a vegetáriánusok körében is nagyon kedvelt mint húspótló. A diétázóknak is jó hír, hogy a karfiol szénhidrátszegény és rostgazdag, így bátran beépíthetik az étkezésükbe. Változatosan felhasználhatod, főzhetsz belőle levest, vagy megsütheted csőben, de akár magában is. Nagyon jól áll neki az intenzív fűszerezés is, az egyszerűbb és az egészen pikáns is. Itt mutatunk néhány kedvelt karfiolos fogást. Savanyúság is készülhet belőle.
Ha szereted a nagyon sajtos, sütőben sült fogásokat, a mac and cheese is biztosan kedvenced. Most elkészítheted szénhidrátszegényen úgy, hogy a tésztát karfiollal váltod. ki. Arra figyelj, hogy a karfiolt csak éppenhogy főzd meg, ne essen szét, maradjon ress.
Krémes karfiol mac and cheese
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej karfiol (közepes)
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 3 evőkanál liszt
- 500 milliliter tej
- 200 gramm zsíros sajt (reszelt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, és alaposan mossuk meg. A hagymát vágjuk apróra.
Öntsünk körülbelül egyujjnyi vizet egy lábasba, adjunk hozzá egy kávéskanál sót, és forraljuk fel. Tegyük bele a karfiolt, és pároljuk 6-7 percig, amíg kicsit megpuhul. Vigyázzunk, ne főzzük túl. Szűrjük le, és tegyük egy tálba.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat, majd tegyünk bele vajat is, és azt is melegítsük fel, majd dinszteljük rajta a hagymát 1-2 percig. Keverjük hozzá a lisztet, vegyük le a hőmérsékletet, és folyamatosan keverve 3-4 percig főzzük. Ezután öntsük bele a tejet, vegyük kicsit feljebb a hőmérsékletet, és időnként megkeverve várjuk meg, amíg a besamel besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és forgassuk bele a reszelt sajtot, amíg teljesen bele nem olvad.
Adjuk hozzá a karfiolt, majd az egész keveréket tegyük egy kivajazott jénaiba. A tetejére szórjunk még egy kevés reszelt sajtot. Süssük 15-20 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors