Krémes lazacszelet toszkán stílusban: szárított paradicsommal készítsd!

lazac
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lazac nem csak a sushihoz jó vagy tepsiben sütve, hanem finom főtt ételeket is készíthetünk belőle, mint amilyen ez a toszkán tejszínes-fokhagymás változat is.

A halak közül az egyik kedvencem a lazac. Nemcsak azért, mert egészséges, vagy mert szeretem a sushit, hanem mert tipikusan egy olyan hal, amelyben csak úgy dúskálnak az aromás ízek, gyönyörű a színe, és önmagában, sütve vagy főzve is tökéletes étel készíthető belőle, viszonylag gyorsan. 

Ennek a toszkán stílusú mártásnak a titka a lazac fokhagymával, tejszínnel és szárított paradicsommal alkotta harmóniájában rejlik. Nem igényel számottevően sok alapanyagot, vagy olyat, ami a paradicsom kivételével ne lenne megtalálható amúgy is egy konyhában. És mivel a lazacot sem kell sokáig sütni vagy főzni, így igazából a hangsúly a mártáson van, ami egy magasabb szintre emeli majd a norvég lazac fogalmát. 

Krémes lazacszelet

lazac

Hozzávalók 2 személyre

  • 400 g norvég lazacfilé
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g szárított paradicsom
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 20 g reszelt parmezán
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lazacszeleteket tisztítsuk meg a bőrüktől. Mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk be. A fokhagymát és a vöröshagymát egyaránt tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra.  A petrezselymet szintén mossuk meg, és aprítsuk fel. A szárított paradicsomot, akár az olajos, akár a natúr verziót választjuk, vágjuk kisebb darabokra. 

Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt. Tegyünk bele 1 evőkanál olívaolajat, és kezdjük el melegíteni. Ha már forró, tegyük rá a befűszerezett lazacokat, és mindkét oldalukat süssük addig, amíg aranybarna nem lesz. Ez oldalanként kb. 3-5 perc. Ezután a lesütött lazacokat vegyük ki a serpenyőből.

A serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál vajat és olvasszuk fel. Nem kell előtte kitisztítani a serpenyőt, pont az a lényege, hogy aromás legyen a vajas alap. Ha a vaj felolvadt, dobjuk rá a felaprított hagymát és fokhagymát. Közepes lángon dinszteljük kb. 4-5 percig, időnként pedig keverjük át, nehogy leégjen. 

Adjuk hozzá a fehérbort, és főzzük további 5 percig a hagymás alapot. Ezután dobjuk bele a szárított paradicsomot, majd 3-4 perccel később a tejszínt, illetve a petrezselymet is, és főzzük újabb 10 percig, közepes lángon. 

Amikor már bejárja a konyhát a tejszínes, fokhagymás, paradicsomos mártás illata, óvatosan tegyük bele a korábban lepirított lazacszeleteket. Kanalazzunk rájuk a mártásból, hogy mindenhol befedje.

Pároljuk további 6-10 percig, és már tálalhatjuk is a toszkán stílusú mártással készült lazacunkat, ami akár egy ünnepi vacsorának is tökéletesen beillik. Szórjunk rá parmezánt, köretként pedig kínáljunk mellé főtt basmati vagy vadrizst. 

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors 

Ezt is szeretjük