Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján

2
Nyomtatás
rizskoch
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rizskoch, vagy hagyományosabb nevén rizsfelfújt, egy pofonegyszerűen elkészíthető desszert, amit már több száz éve ismer a magyar konyha, noha pontos eredetét a mai napig is homály fedi.

Ezt a receptet a nagymamám titokzatos receptes füzetében találtam, és bevallom, rendkívül finomra sikerült. A rizskoch elkészítése pofonegyszerű, és még csak nem is igényel lehetetlen hozzávalókat.

A rizst édesített tejben főzzük meg, ami megadja a sütemény alapízét, majd vajjal tesszük krémessé, a tojásokkal pedig könnyeddé a tésztát. A végén pedig házi lekvárral és porcukorral hintjük meg, hiszen ettől lesz igazán eredeti és teljes ez a desszert.

Krémes rizskoch

rizskoch

Hozzávalók 27 x 18 cm-es formához cm átmérőjű formához

A rizskochoz:

  • 15 dkg rizs
  • 5 dl tej
  • 0.5 tk. vaníliás cukor
  • 4 ek. kristálycukor
  • 5 dkg margarin
  • 4 db tojás
  • 1 csipet
  • kevés liszt és vaj a tepsihez

A tálaláshoz:

  • 3 ek. baracklekvár
  • 2 ek. porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy szögletes tepsit vajazzunk, illetve lisztezzünk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral és hintsük meg az alját búzadarával.

Egy közepes méretű lábasba öntsük bele a rizst, majd öntsük rá a tejet. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot, majd keverjük össze.

Ezután kezdjük el alacsony lángon, fedő alatt főzni, míg a rizs megpuhul, magába szívja a tejet. Ez kb. 10-13 perc, a rizs típusától függően. Ha megfőtt, még forrón keverjük hozzá a margarint.

A tojásokat üssük bele egy másik, közepes tálba, és enyhén verjük fel. Adjuk hozzá a rizses keverékhez. Keverjük össze, majd öntsük bele az előkészített tepsibe.

A süteményt előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük készre.

Ha elkészült, pár percig pihentessük a sütőn kívül, majd kockázzuk fel, és ízlés szerint kínáljuk porcukorral, illetve lekvárral.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon