Almás rizspuding a sütőből: sűrű, krémes és tele van melengető fűszerekkel
Ha neked is a kedvenc gyerekkori csemegéd volt a tejberizs, akkor ezt a receptet kötelező elkészítened. De akkor sem fogsz csalódni, ha csak a felnőttkori kíváncsiság hajt!
A rizspuding sokak számára egyet jelent a tejberizzsel, annál azonban sokkal krémesebb és tartalmasabb desszert. Ennél a változatnál a krémes állagot a pudinggal értem el, amelyet azonban a megszokottnál hígabbra főztem, így kihűlés után is kissé folyékony maradt.
Pudingból fehér csokis ízesítésűt választottam, amelyhez remekül illik az éppen szezonális málna, azonban bármilyen más gyümölccsel is elkészítheted, vagy akár önmagában is fogyaszthatod, mert úgy is lenyűgözően finom. Frissen elkészítve a legjobb, azonban másnap, hűtőhidegen is mesés.
A rizst öblítsük át folyó víznél, majd tegyük egy közepes edénybe. Adjunk hozzá 200 ml szójaitalt, 1 ek. juharszirupot, a sót, a szerecsendiót és vaníliakivonatot, és forraljuk fel. Vegyük alacsonyra a hőfokot, és fedő alatt, 15-20 perc alatt főzzük puhára.
Közben keverjük el a pudingport a maradék szójaitallal és 1 ek. juharsziruppal, és közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett főzzünk belőle pudingot.
Ha a rizs elkészült, óvatosan keverjük hozzá a folyékony pudingot, öntsük kisebb üvegekbe vagy tálkákba, és tetszés szerint díszítsük málnaszemekkel. Azonnal fogyasszuk, a maradékot pedig hűtőben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors