Márványos csokis, krémsajtos süti: szinte szétolvad a szádban
Az egyszerű csokis kevert és a sajttorta csodás kombinációja ez a mutatós, márványos süti.
A sajttortát készíthetjük sütőben, de sütés nélküli változatban is. Én ezúttal egy picit időigényesebb variációt hoztam, amelyhez csokilikőrt használtam. Ezt is érdemes házilag készíteni, amelyhez itt adunk egy kis segítséget.
A torta lágyságát a krémsajt és a tejszín adja, a különleges ízéért pedig az alkohol felel.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát alulról csomagoljunk be alufóliába.
A kekszet törjük össze apróra egy sodrófával. Ha már morzsás az állaga, tegyük egy tálba.
Adjuk hozzá az olvasztott vajat, és alaposan keverjük össze. Kanalazzuk bele a sütőformába, és nyomkodjuk bele az aljába.
A tortaformát 8 perc alatt az előmelegített sütőben süssük meg. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a rácson kihűlni.
A krémsajtot verjük fel habosra, majd adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze. Ezután mehetnek bele egyenként a tojások is. Mindegyiket dolgozzuk bele, mielőtt a következőt hozzáadnánk. A végén adjuk hozzá a csokoládélikőrt is, és keverjük simára a krémet.
A tésztát öntsük bele a formába, a kisült kekszes alapra.
A formát tegyük bele egy nagyobb tepsibe úgy, hogy kényelmesen elférjen benne a kerek forma.
Ezután forraljunk fel 2 liter vizet és öntsük bele a nagyobb tepsibe úgy, hogy az felérjen a torta feléig. Ha kevés lenne a víz a tepsi arányaihoz, pótoljuk.
Kb. 1 órán át süssük a tortát, amíg a szélei megsülnek, de a közepe még picit remeg.
Kapcsoljuk le a sütőt, résnyire hagyjuk nyitva az ajtaját, és hagyjuk, hogy a sajttorta a sütőben hűljön ki.
Egy óra elteltével vegyük ki a tortát a vízfürdős tepsiből, és tegyük ismét a hűtőrácsra, hogy teljesen kihűljön.
Ha ezzel is megvagyunk, mehet a torta kb. 4-6 órára a hűtőbe.
Érdemes a tálalás előtt nem sokkal elkészíteni a ganache-t.
Ehhez egy kis serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel a tejszínt, de ne forraljuk fel.
A csokoládéchipset vagy csokoládédarabokat tegyük egy hőálló tálba. Öntsük a forró tejszínt a csokoládéra, és hagyjuk állni kb. 5 percig.
A tejszínt és a csokoládét ezután keverjük simára, majd adjuk hozzá a likőrt is. Keverjük össze, majd ezt is hagyjuk pihenni kb. 5 percig.
Végezetül öntsük a ganache-t a sajttortára, és egy spatulával szépen oszlassuk el a tetején.
Ha a ganache is megszilárdult, már szeletelhetjük is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu