Krémes szószban pirult garnélarák – Kenyér mellé, de tésztával keverve is mennyei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krémes szósz körbeöleli a rákocskákat, egészen különleges ízvilágot kölcsönözve nekik.
Ha szereted a tenger gyümölcseit, akkor a kis garnélarákok biztosan a kedvenceid lesznek. Akár grillezve, fűszeresen is elkészítheted őket, de salátában is nagyon jól érvényesülnek, csak pirítsd picit le őket.
A garnélát mindenképpen vajon érdemes sütni, hogy magába szívja a zsiradékot, valamint a pirult fokhagyma is nagyon jól áll neki: ezt a vajas-fokhagymás rákot mindenképp süsd meg, még afrodiziákumnak is tökéletes. Ami pedig még finomabbá teszi, az a tejszínes szósz, amelybe egy kevés fehérbort is keverj, hogy pikánsabb legyen a végeredmény. Már csak tésztát kell hozzá kifőznöd, de párolt rizzsel vagy krumplival is tálalhatod.
Krémes szószban sült rák
Hozzávalók 4 adaghoz
Rák:
- 500 gramm garnélarák (tisztított)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál só
- 15 gramm vaj
Szósz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 gramm vaj
- 80 milliliter fehérbor (száraz)
- 120 milliliter zöldségalaplé
- 200 milliliter tejszín
- 40 gramm parmezán
- ízlés szerint petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
Tegyük a rákot és az apróra vágott fokhagymát egy tálba. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olívaolajat, forgassuk össze és tegyük félre 20 percre.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjunk hozzá annyi rákot, amennyi kényelmesen elfér, süssük minden oldalukat 1-1 percig, majd vegyük ki őket. Ismételjük meg ezt a maradék rákkal is. Ha nem elég a vaj, pótoljuk. A visszamaradt zsiradékot és fokhagymát szedjük ki a serpenyőből, keverjük a megsült rákokhoz.
Készítsük el a szószt. A serpenyőbe tegyünk még vajat, várjuk meg, amíg elolvad, majd adjunk hozzá apróra vágott fokhagymát, kicsit pirítsuk meg. Öntsük hozzá a fehérbort, vegyük feljebb a hőmérsékletet, várjuk meg, amíg felforr és a bor elpárolog. Ekkor öntsük hozzá a zöldségalaplevet, azt is várjuk meg, míg szinte teljesen elpárolog. Ekkor vegyük lejjebb a hőmérsékletet, öntsük hozzá a tejszínt és főzzük 2 percig. Szórjuk rá a parmezánt, majd tegyük vissza a rákocskákat is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, azonnal tálaljuk.
Krumplival, tésztával vagy rizzsel tálalva is nagyon finom.
Fotó: Getty Images