Nyári zöldborsókrémleves: kakukkfű teszi különlegessé
Klasszikus, krémes és annyira finom, hogy egész nap ezt ennéd: készítsd el a nyár kedvenc levesét még ma!
Nyáron gyakran jobban esnek a könnyed krémlevesek, mint például egy fűszeres húsgombócleves, és mivel az évnek ebben a szakában sok szezonális alapanyag közül választhatsz, minden héten kipróbálhatsz valami újat. Ilyen lehet ez a nyári tökből készült leves is, amely rendhagyó módon nem a tejszíntől lesz krémes, hanem sűrű kókuszkrémtől. Ez több szempontból is a hasznodra válhat.
Egyrészt vegánként és laktózérzékenyként is fogyaszthatod, másrészt pedig kevesebb zsiradékot tartalmaz, és az a kevés is a hasznos fajtából való. A másik különlegessége a sok friss citromlé, amelytől annyira frissítő ez az étel, hogy még a legnagyobb kánikulában is megállja a helyét. A citrom leve mellett pedig a héjából is reszelj bele keveset a többrétegű ízélményért.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és fokhagymát.
Adjuk hozzá a tököt, azt is pirítsuk 3-4 percig, majd öntsük fel a zöldségalaplével, és alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük puhára 10-12 perc alatt.
Adjuk hozzá a kókusztejet, a sót, a borsot, a citrom levét és héját, majd öntsük turmixgépbe, vagy botmixer segítségével dolgozzuk teljesen krémesre.
Végül forgassuk bele a snidlinget. Házi készítésű fokhagymás krutonnal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu