Nyári zöldborsókrémleves: kakukkfű teszi különlegessé

Zoldborso-kemleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Klasszikus, krémes és annyira finom, hogy egész nap ezt ennéd: készítsd el a nyár kedvenc levesét még ma!

A friss és zsenge zöldborsót nyersen a legjobb rágcsálni, azonban ha főtt ételt készítenél belőle, akkor ez a leves lesz a legjobb választás. Fűszeres, krémes és tele van vitaminnal, ugyanakkor könnyű, így a nagy hőségben sem terheli meg a gyomrodat.

Másik előnye, hogy nem tartalmaz tejterméket, kizárólag zöldségeket és kevés olajat, így akkor is bátran elkészítheted, ha laktózérzékeny vagy. Bár krémlevesről van szó, tetszés szerint variálhatod az étel állagát: ha a teljesen selymes textúra helyett jobban kedveled a harapósabb leveseket, akkor csak részben pürésítsd a végén.

Kakukkfüves zöldborsókrémleves

Zoldborso-kemleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma feldarabolva
  • 3 db fokhagyma feldarabolva
  • 2 szál sárgarépa felkarikázva
  • 2 szál zellerszár feldarabolva
  • 2 ek friss kakukkfű
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 1.5 l zöldségalaplé
  • 500 g friss zöldborsó
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsük fel az olajat egy közepes edényben, majd 4-5 percig pirítsuk benne a hagymát, a fokhagymát, a répát és a zellert. 

Adjunk hozzá fél tk. sót, a borsot és az összeaprított kakukkfüvet, majd öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, majd adjuk hozzá a zöldborsót is. Főzzük további 5 percig, majd ha a borsók is puhák, vegyük le a tűzről.

Öntsük a levest turmixgépbe, vagy botmixer segítségével pürésítsük krémesre. Ízlés szerint adjunk hozzá még sót, borsot, és ezzel a házi krutonnal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük