Ropogós bundában sült krumplilabdák: a krokett belseje nyúlós sajtot rejt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lágy, pépesre tört burgonyából remek dolgok készülhetnek, nincs is szükség sok hozzávalóra, csak egy nagy adag fantáziára.
A krumplit nagyon sokféle módon lehet felhasználni, isteni köretek készülhetnek belőle: az egyik legnagyobb kedvenc a selymes burgonyapüré, amit bőven lehet cifrázni. Sőt, ha úgy tetszik, a pürét tovább is lehet álmodni, rengeteg finomság alapja lehet. Néha elég csak habzsákba adagolni a krumplimasszát, hogy mutatós hercegnőburgonya készüljön belőle, de még rakott krumplinak is tökéletes, és ne feledjük, ropogós bundában, belül krémesre sütve krokettet is lehet belőle gyártani.
Mindegy, hogy a krokett milyen alakban készül, de érdemes kis labdákat formázni belőle, melyek belsejébe sajtot is lehet rejteni. Fontos, hogy mielőtt bő olajban kisütnéd, duplán panírozd be a kroketteket, hogy a sajt véletlenül se folyjon ki. A dupla panírnál a második körben már elég csak a tojásban és a zsemlemorzsában megforgatni a krumplilabdákat.
Tipp, hogy még finomabb legyen
Hogy kívülről igazán ropogós legyen a krokett, sima morzsa helyett pankót használj, amit kedvedre felturbózhatsz, lehet még fűszerezni, hogy intenzívebb íze legyen. A kis töltött labdák köretként is a tányérra kerülhetnek, de még egy laza estén, tévénézés közben, mártogatóssal is el lehet majszolni őket.
Krokett sajttal töltve
Hozzávalók 20 darabhoz
- 450 gramm krumpli
- 100 gramm mozzarella
- 50 gramm parmezán
- só és bors ízlés szerint
- 1 csipet cayenne-bors
- 3 darab tojás
- 2 bögre zsemlemorzsa
- 2 bögre liszt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, majd magas falú lábasban, bő, sós vízben főzzük puhára.
A mozzarellát szeleteljük fel, majd vágjuk fel közepes méretű kockákra.
A puhára főtt krumplit szűrjük le, krumplinyomó segítségével törjük pépesre, utána reszeljük bele a parmezánt és keverjünk bele 1 bögre lisztet. Fűszerezzük sóval, borssal és cayenne-borssal, alaposan keverjük egybe az egészet.
A krumplimasszából egy evőkanál segítségével vegyünk ki egy adagot, formázzunk belőle kis gombócot. Az ujjunkkal picit nyomkodjuk be a közepénél, de csak annyira, hogy a mozzarellakockát bele tudjuk rejteni, majd kis gombóccá formázva tegyük félre egy tálcára.
A töltött krumplilabdákat panírozzuk be, először a lisztben, utána a tojásban, végül a zsemlemorzsában forgassuk meg, majd ismét a tojásban és a morzsában. Bő, forró olajban minden oldalán süssük aranybarnára a kroketteket.
Fotó: Getty Images