Vajjal összetört krumpli sajttal, tepsiben összesütve: a világ legkrémesebb körete

krumplptcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes krumplipüréből csodálatos dolgok készülnek, némi fantáziával sokkal különlegesebbé tehetjük a megszokott kedvencet.

Korábban már írtam róla, hogy a megmaradt krumplipürét nem érdemes kidobni, mert csodálatos dolgokat készíthetünk belőle. Persze nem kell a maradékra várni, sok olyan recept van, amihez friss krumplipüré szükséges, például, ha hercegnő burgonyát vagy pásztorpitét készítünk.

Nagyon szeretem a burgonyapürét, a felturbózott változatait is nagyon kedvelem - az egyik legizgalmasabb verzióban a krémes püré tepsibe kerül, ahol sok-sok sajttal és ropogós baconkockákkal sül össze. Az aranybarnára sült burgonya tetejére tálalásnál friss, finomra aprított petrezselyem vagy újhagyma kerülhet.

Kis fantáziával még több lehet belőle

Mivel a püré tetején bőven van sajt, csak falatozásnál derül ki, mi bújik meg a krémes köret belsejében. Ha legközelebb rakott burgonyát szeretnétek készíteni magyarosan, kolbásszal és főtt tojással, akkor az újítás kedvéért pakoljátok a püré közé a finomságokat, eszméletlenül finom lesz.

Krumplipüré tepsiben sütve

krumpliptsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm burgonya
  • 8 darab bacon
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1.5 deciliter tej
  • 20 dekagramm cheddar sajt
  • 3 szál újhagyma
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, majd kockára vágva, bő vízben puhára főzzük. Vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és borssal krémes állagú pürévé törjük.

A sajtot lereszeljük.

A bacont kockára vágjuk, saját zsírján lepirítjuk.

Jénaiba vagy más hőálló edénybe tesszük a burgonya felét, a szalonnakockákat szépen egyenletesen rászórjuk, majd a sajt fele is a krumplira kerül, ezután a maradék burgonya következik, a tetejére pedig ismét sajt. Toljuk 180 fokos sütőbe 15-30 percre, amíg szép aranybarna lesz a sajttal megszórt burgonya.

Tálalásnál finomra vágott petrezselyem vagy újhagyma kerülhet rá.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük