![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha, sós krumplipalacsinta – Lágy tésztájú finomság fillérekből
![krumplipalacsintacover](https://kep.index.hu/1/0/3210/32102/321027/32102779_2462357_79a9668b54fc5e14f5228bac6bc1ba09_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A serpenyőben készült reszelt burgonyának sokféle elnevezését ismerjük: röszti, lapcsánka vagy krumplipalacsinta. Azt is érdemes tudni, hogy nem csak nevükben, elkészítésükben is eltérnek a változatok.
A lapcsánkához a krumplit a mamám mindig kis lyukú reszelőn tolta le, ez elég veszélyes és időigényes művelet, viszont így a krumpli nagyon lágy lesz. Intenzíven fűszerezte, majd kevés olajjal kikent serpenyőben megsütötte. A rösztihez viszont nagy reszelőn készítette elő a krumplit, majd bő olajban, nagyobb, vastagabb adagokban sütötte. Erre mondják, ahány ház, annyi szokás.
A krumplipalacsinta receptjét a tévében láttam először, hasonlóan készül, mint a röszti vagy a lapcsánka, azzal a különbséggel, hogy a palacsinta esetében a nagy lyukú reszelőn készítjük elő a burgonyát, majd utána vízbe áztatjuk 30 percre, így megszabadítjuk a keményítőtől, sokkal lágyabb textúrája lesz, ami a sütésnél érvényesül igazán.
Én egyszerű ízekkel szoktam gazdagítani, só és bors kerül rá, de olyan is volt már, hogy a sütés után fűszereztem tovább. Ha gazdagabban szeretnénk, bármit tehetünk bele, például, ha szeretjük a tüzes ízeket, akkor nyugodtan fűszerezzük chilipaprikával, finomra aprított lilahagymával. Lehetőleg nagy serpenyőben, kevés olajon süssük a krumplis palacsintát, fagyiadagolóval kifejezetten praktikus.
Krumplipalacsinta
![krumplipalacsintact](https://kep.index.hu/1/0/3210/32102/321027/32102771_0e60fa8a0af4d2c8e5c36c248773f7ad_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab burgonya
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj a sütéshez
- víz szükség szerint
- 4 evőkanál liszt
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A lereszelt burgonyát tálba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megkeverjük, 30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.
Sóval, borssal ízesítjük, mehet rá a liszt és a tojás, jól összekeverjük, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Tálalásnál ízlésünknek megfelelően tehetünk mellé mártogatóst vagy friss zöldségeket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!