Puha, sós krumplipalacsinta – Lágy tésztájú finomság fillérekből

krumplipalacsintacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A serpenyőben készült reszelt burgonyának sokféle elnevezését ismerjük: röszti, lapcsánka vagy krumplipalacsinta. Azt is érdemes tudni, hogy nem csak nevükben, elkészítésükben is eltérnek a változatok.

A lapcsánkához a krumplit a mamám mindig kis lyukú reszelőn tolta le, ez elég veszélyes és időigényes művelet, viszont így a krumpli nagyon lágy lesz. Intenzíven fűszerezte, majd kevés olajjal kikent serpenyőben megsütötte. A rösztihez viszont nagy reszelőn készítette elő a krumplit, majd bő olajban, nagyobb, vastagabb adagokban sütötte. Erre mondják, ahány ház, annyi szokás.

A krumplipalacsinta receptjét a tévében láttam először, hasonlóan készül, mint a röszti vagy a lapcsánka, azzal a különbséggel, hogy a palacsinta esetében a nagy lyukú reszelőn készítjük elő a burgonyát, majd utána vízbe áztatjuk 30 percre, így megszabadítjuk a keményítőtől, sokkal lágyabb textúrája lesz, ami a sütésnél érvényesül igazán.

Én egyszerű ízekkel szoktam gazdagítani, só és bors kerül rá, de olyan is volt már, hogy a sütés után fűszereztem tovább. Ha gazdagabban szeretnénk, bármit tehetünk bele, például, ha szeretjük a tüzes ízeket, akkor nyugodtan fűszerezzük chilipaprikával, finomra aprított lilahagymával. Lehetőleg nagy serpenyőben, kevés olajon süssük a krumplis palacsintát, fagyiadagolóval kifejezetten praktikus.

Krumplipalacsinta

krumplipalacsintact

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 darab burgonya
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj a sütéshez
  • víz szükség szerint
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

A lereszelt burgonyát tálba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megkeverjük, 30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.

Sóval, borssal ízesítjük, mehet rá a liszt és a tojás, jól összekeverjük, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Tálalásnál ízlésünknek megfelelően tehetünk mellé mártogatóst vagy friss zöldségeket.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük