Régi kedvenc a Lacikrumpli: szaftos, tartalmas finomság a mama receptjei közül

2
Nyomtatás
39182377 2989001 afcbeee971d88141e2ba3193d5c278fc wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A Lacikrumpli kiadós, sütőben sült étel, majdnem olyan, mint sokak kedvenc rakott burgonyája, mégis más.

Igyekszem életben tartani a hagyományokat, például a mamám által készített régi ételek receptjeit: az egyik ilyen a Lacikrumpli, amit mindenki kicsit másképp készít. A mi családi változatunkban sertéshús kerül a krumplirétegek közé. A húst sokan nem készítik elő, a burgonyával együtt, a tepsiben sütik össze, mi viszont picit megpirítjuk előtte serpenyőben, szerintem úgy sokkal szaftosabb, puhább lesz a hús. Karaj helyett tarjából is el lehet készíteni, ha pedig tartasz a fűszeres kredencedben füstölt paprikát, akkor feltétlen szórj belőle a szeletekre.

A paprika és a hagyma is fontos szereplők a Lacikrumpliban. Én általában többféle paprikát teszek bele, olyat, amilyen a hűtőmben lapul éppen. A családom szereti a tüzesebb ízeket, így nálunk a hegyes-erős állandó lakója a fridzsidernek, de ha nem szeretnéd túl csípősre készíteni az ételt, vágd ki a paprika erét és magjait. A Lacikrumpli tetejére bőségesen kerül tejföl is, amelybe érdemes 1 tojást is belekeverni, de nem kötelező. Ha a nagyi változata szerint sütnéd a krumplit, akkor olaj helyett zsírt használj. A sütőben sült finomság tipikusan olyan étel, ami melegen finom, forrón pedig nehéz szépen kiszedni, de az íze kárpótol majd érte.

Lacikrumpli

lkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 8 szelet karaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 darab TV paprika
  • 2 darab hegyes-erős paprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 deciliter tejföl
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A karajszeleteket klopfoljuk ki, majd fűszerezzük sóval és borssal a hús mindkét oldalát.

Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd a hússzeletek mindkét oldalát süssük addig, amíg színt kapnak, a kész húst tegyük félre.

A hagymát vékonyan szeleteljük fel és dinszteljük meg a hús visszamaradt zsiradékján.

A megtisztított krumplit karikázzuk fel vékonyan.

A tepsi alját kenjük ki olajjal, majd a krumpli felét terítsük rá.

A krumplira helyezzük rá a hússzeleteket, a szeletekre mehet a dinsztelt hagyma, a hagymára a tetszőlegesen felvágott paprikák, majd a maradék krumpli.

A krumpli tetejét sózzuk és borsozzuk, a kikevert tejfölt kenjük rá, locsoljunk rá kevés olajat és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 40-60 percre. Időnként érdemes ránézni az ételre, mennyire pirul a krumpli teteje. Amikor szép színt kap a tejföl, elkészült az étel.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon