![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Latkesz: a legfontosabb hanukai ételt te is ismered, csak máshogy hívod
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Most van Hanuka, a zsidó vallás egyik fontos ünnepe, aminek egy ikonikus ételében éppen az a meglepő, hogy semmi meglepő nincs, sőt, biztos vagyok benne, hogy minden egyes olvasó jól ismeri, csak épp másképp hívja.
A Hanuka a fény ünnepe, amely egy csodára emlékeztet. Az időszámításunk előtti második században a szíriai görögök megpróbálták arra kényszeríteni a zsidókat, hogy hagyjanak el mindent, ami a vallásukhoz kötődik, és mindenben hasonuljanak a görögökhöz. Arra kényszerítették őket, hogy a legalapvetőbb szabályaikat és törvényeiket megszegjék, ne tanítsanak, tanuljanak és Zeusz szobrok előtt boruljanak térdre.
A fény csodája arra emlékeztet, mikor a megszentségtelenített templomban már csak egy kancsó kóser olaj maradt. Ennyi olaj csak egy napig égett volna, a következő adag kóser olaj előállításához pedig további nyolc napra lett volna szükség. Az egy napi olaj viszont nyolc napig égett, éppen addig, míg el nem készült a következő adag. Ezért van a hanukai gyertyán nyolc ág, az ünnep pedig nyolc napig tart. Minden este eggyel több gyertyát kell meggyújtani.
Ilyenkor nyolc napig minden este egy kis ünnep, gyertyagyújtással, társasjátékkal és a gyerekeknek kisebb ajándékokkal. És mivel a hanuka az olaj csodájára emlékeztet, ezért főleg olajban sült vagy olajban gazdag ételeket szokás ilyenkor enni, például fánkot és latkeszt.
A latkesz ismertebb nevei: tócsi, tócsni, prósza, bere, berhe, bodag, cicege, görhöny, lapcsánka, macok, és még sorolhatnánk. Egyszerű dologról van szó: reszelt krumpli, kis liszttel, tojással masszává keverve és olajban kisütve. Az amerikai zsidó gasztrobloggerek azóta ezerféleképpen variálják ezt az alapételt. Hol a krumpli egy részét cserélik le répára, céklára vagy sütőtökre, hol a hozzá kínált szószokat cifrázzák. Sőt, van már édes latkesz is, ami reszelt almából készül krumpli helyett. Én most egy céklás verziót készítettem, egyszerűen, tejföllel.
Céklás latkesz
![DSC 2412 (1)](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290991/29099109_dc3e2c18ae2b590a5165dc70f35a79ad_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 2 darab cékla
- 5 evőkanál liszt
- 2 darab tojás
- 1 fej hagyma
- 1 zacskó sütőpor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint olaj a sütéshez
- ízlés szerint tejföl a taálaláshoz
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Olvasd el ezt is!