Dupla sajtos lasagne sok-sok darált hússal: házi paradicsomszószból az igazi
Úgy az igazi a lasagne, ha rengeteg reszelt sajttal és darált hússal készíted, az ízeket pedig besamelmártással lágyítod.
A kedvelt fogás sok-sok paradicsommal készül, mely lehet sűrített vagy hámozott, és persze a jellegzetes olasz fűszerek sem hiányozhatnak belőle. A bolognai hagyományosan kétféle darált húsból készül. Az egyik marha, a másik sertés, de olyan recepttel is találkozni, melyben a hús egyik felét kolbász teszi ki. Mivel ahány ház, annyi szokás, ezért a rengeteg változat közül kedvelt még az is, amelyikbe pancetta is kerül.
A bolognai szósz hagyományosan készítve a hagyma, sárgarépa és zeller szentháromságának pirításával kezdődik, majd ehhez kerül a hús. Olykor azonban érdemes körbenézni és kipróbálni új lehetőségeket. Én is így tettem most, és változtattam: először a húst pirítottam, utána jöttek a zöldségek. A raguba általában vörösbor is kerül, de itt is léptem egy merészet, és fehérre cseréltem. Ennyinél azonban nem álltam meg, tejet is adtam hozzá, mely különleges ízt és krémes textúrát adott a ragunak. Más, mint a megszokott, szerintem sokkal finomabb, különlegesebb így készítve.
A vöröshagymát, sárgarépát és az angol zellert vágjuk apró kockákra.
A darált húst pirítsuk egy kevés olajon 5-8 percig, majd adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket.
A húst és a zöldségeket is 5-8 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a finomra aprított fokhagymát és a sűrített paradicsomot, vizet vagy alaplét, fehérbort és a tejet is.
A szószt fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval, majd félig lefedve, alacsony láng felett főzzük 60-80 percig. A főzés alatt 15-20 percenként nézzünk az ételre és keverjük meg.
A kész ragut tetszőleges tésztával kínáljuk, melyet a csomagoláson írtak szerint főzzünk ki.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu