Mutatjuk, hogy készül a legfinomabb bolognai: tejtől lesz krémes a szósz

bolognai2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű bolognai szósz tejjel készül. A szokatlan hozzávaló lágyítja a ragu ízét, miközben krémesebbé teszi.

A kedvelt fogás sok-sok paradicsommal készül, mely lehet sűrített vagy hámozott, és persze a jellegzetes olasz fűszerek sem hiányozhatnak belőle. A bolognai hagyományosan kétféle darált húsból készül. Az egyik marha, a másik sertés, de olyan recepttel is találkozni, melyben a hús egyik felét kolbász teszi ki. Mivel ahány ház, annyi szokás, ezért a rengeteg változat közül kedvelt még az is, amelyikbe pancetta is kerül.

A bolognai szósz hagyományosan készítve a hagyma, sárgarépa és zeller szentháromságának pirításával kezdődik, majd ehhez kerül a hús. Olykor azonban érdemes körbenézni és kipróbálni új lehetőségeket. Én is így tettem most, és változtattam: először a húst pirítottam, utána jöttek a zöldségek. A raguba általában vörösbor is kerül, de itt is léptem egy merészet, és fehérre cseréltem. Ennyinél azonban nem álltam meg, tejet is adtam hozzá, mely különleges ízt és krémes textúrát adott a ragunak. Más, mint a megszokott, szerintem sokkal finomabb, különlegesebb így készítve.

Tipp a fűszerezéshez:

  • Frissen őrölt sóval és borssal sokkal finomabb.
  • Bazsalikomból és oregánóból érdemes frisset használni, és még petrezselyem is kerülhet a húsos szószba.

Legfinomabb bolognai

bolognai

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 80 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka)
  • kevés olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 700 g sűrített paradicsom
  • 1 dl víz vagy alaplé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl tej
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát, sárgarépát és az angol zellert vágjuk apró kockákra.

A darált húst pirítsuk egy kevés olajon 5-8 percig, majd adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket.

A húst és a zöldségeket is 5-8 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a finomra aprított fokhagymát és a sűrített paradicsomot, vizet vagy alaplét, fehérbort és a tejet is.

A szószt fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval, majd félig lefedve, alacsony láng felett főzzük 60-80 percig. A főzés alatt 15-20 percenként nézzünk az ételre és keverjük meg.

A kész ragut tetszőleges tésztával kínáljuk, melyet a csomagoláson írtak szerint főzzünk ki. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük