Legyen egy vidám estéd Bud Spencer rakott padlizsánjával
Parmigiana di melanzane - hagyományos szicíliai rakott padlizsán sok parmezánnal és mozzarellával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Néhány évvel ezelőtt ajándékba kaptam Bud Spencer evős-főzős könyvét, az Eszem, tehát vagyok címűt. Nos, a könyv, maradjunk abban, nem egy irodalmi érték, a benne található receptek viszont nagyon is használhatók. A Különben dühbe jövünk parmezános rakott padlizsánnal az igazi.
A helyzet az, hogy nálunk mindig mozzarella, parmezán és padlizsán szezon van, úgyhogy nagy volt az öröm, amikor megtaláltam a könyvben azt a receptet, ami olyan szépen belesimul az étkezési szokásainkba. A parmigiana di melanzane egyébként egy tradicionális szicíliai étel, tehát valószínűleg nagyon finom lesz, gondoltam, így bele is vágtam az elkészítésébe.
A leírás elég tág mozgásteret hagyott a fantáziámnak: mit nevezünk paradicsomszósznak? Egy kis utánajárás után abban maradtam, hogy olajon dinsztelt hagymás-fokhagymás, bazsalikomos paradicsomszószról beszélünk, amit nincs mese, előre el kell készíteni. A padlizsánokat pedig ki kell sütni olajban, szóval ez nem egy gyors étel, viszont annál finomabb.
Szicíliai csoda
Mindent egybevetve nem bántam meg. hogy belevágtam, húsmentes rakott padlizsán ilyen finom még nem volt. Emlékezzünk tehát Bud Spencerre az egyik kedvenc ételével, süssünk rakott padlizsánt, indítsuk el az egyik filmjét, és falatozzunk vidáman!
Fotó: Shutterstock
Szicíliai rakott padlizsán
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab padlizsán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab bazsalikomlevél
- 500 mililiter paradicsompüré
- 40 dekagramm mozzarella
- 10 dekagramm parmezán
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 szelet prosciutto opcionáls
- 8 evőkanál liszt a padlizsán sütéshez
- 1 liter olaj a sütéshez
Elkészítés:
A padlizsánokat hosszában nagy lapokra vágjuk. Sózzuk, majd hagyjuk, hogy kicsöpögtesse magából a levét, vagyis békén hagyjuk egy órára.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt: olajon megdinszteljük a hagymát, megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, sózzuk. Addig rotyogtatjuk, amíg kissé be nem sűrűsödik. A végén beletépkedjük a bazsalikomleveleket is.
A padlizsán szeleteket lisztbe forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Lecsöpögtetjük.
Egy tepsi aljára paradicsomszószt kenünk, majd ráfektetjük a padlizsánszeleteket szépen, egymás mellé, de a szélek fedhetik egymást.
A padlizsánra tesszük a mozzarella felét, és ráreszeljük a parmezán felét is.
Tehetünk rá levegőn szárított sonka csíkokat is, attól csak még finomabb lesz.
Most megint paradicsomszósz jön, majd egy újabb réteg padlizsán, és a sajtok.
A tetejére a sajtok kerüljenek. Betoljuk a sütőbe, és 200 fokon, nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.