
Habos, karácsonyi lekváros-diós rácsos süti – Rögtön két tepsivel süss belőle

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Ez az egyik legfinomabb ünnepi sütemény, a tejföltől nagyon omlós a tésztája, a roppanós hab pedig magáért beszél.
A diós-lekváros rácsos süti igazi karácsonyi édesség, bajai nagymamám gyakran készíti, ezért számomra az ünnep elmaradhatatlan részét képezi. Bár a klasszikus recept szerint zsírral kell összegyúrni a tésztát, én vajat szoktam használni helyette, azzal is nagyon omlós és finom lesz.
A süti legfontosabb eleme - a tésztán kívül - a roppanós dióhab. Ehhez a tojásfehérjéből kell kemény habot verni, majd a végén beleforgatni a darált diót. Természetesen a lekvár sem maradhat ki a süteményből - a hagyományos recept szerint barackkal kell készíteni, de nyugodtan kipróbálhatod málna-, eper-, de akár szilvalekvárral is.
Bár picit időigényes ez a süti, semmiképpen sem mondanám nehéznek, úgyhogy, ha egy igazán finom, klasszikus karácsonyi sütivel szeretnéd meglepni a családot, mindenképp próbáld ki ezt a receptet!
Lekváros-diós rácsos süti

Hozzávalók 30 szelethez
Tészta:
- 40 dekagramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 15 dekagramm vaj/zsír
- 10 dekagramm cukor
- 1 darab tojás
- 120 gramm tejföl
Töltelék:
- 20 dekagramm baracklekvár
Dióhab:
- 3 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dekagramm cukor
- 15 dekagramm dió
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a szintén átszitált sütőport, majd morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű, kockákra vágott vajat.
Amikor morzsás állagú a tészta, keverjük hozzá a cukrot, majd ássunk a közepébe egy mélyedést, üssük oda a tojást, majd kanalazzuk rá a tejfölt. Gyors, határozott mozdulatokkal gyúrjunk egynemű tésztát az alapanyagokból. Fedjük le a tálat egy konyharuhával, hűvös helyen hagyjuk pihenni a tésztát 30 percet.
Vajazzunk, majd lisztezzünk ki egy 24x34 centis tepsit.
A tésztát szedjük ketté, az egyik fele picit legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobb felét nyújtsuk ki lisztezett felületen a tepsink méretére, majd tekerjük fel a nyújtófára és óvatosan illesszük a tepsibe. Ha kell, igazítsunk rajta, az a lényeg, hogy teljesen befedje a tepsi alját. Kenjük le a tésztát egyenletesen a baracklekvárral.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A diót aprítógépben daráljuk le. A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval, majd fokozatosan keverjük bele a cukrot is. A végén forgassuk bele óvatosan a darált diót is.
A dióhabot oszlassuk el a lekvár tetején úgy, hogy szép, egyenletes legyen. A tészta másik feléből sodorjunk rudakat, majd rácsozzuk velük a süti tetejét. Egy felvert tojássárgájával kenjük le a tésztarudak tetejét.
Toljuk a sütit az előmelegített sütőbe, majd 30 percig süssük, míg a tészta aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors