Puha, málnalekvárral töltött sütemény – Így lesz omlós a tésztája
Abbahagyhatatlanul finom ez a málnalekváros sütemény, ráadásul nagyon egyszerűen elkészítheted.
Ennek a dán málnás szeletnek a receptjére nemrég bukkantam rá, de első olvasásra szerelem lett. A süti alapja az úgynevezett shortbread, vagyis vajas keksz – ebből készül két lap, amelyek közé rengeteg lekvár kerül, a felsőt pedig cukormáz borítja.
A nevéből is adódóan, a tésztalapok közé málnalekvárt szokás tölteni, de természetesen bármilyen más ízű dzsemmel is működik a recept. Én még annyit csavartam rajta, hogy a cukormázat nem vízzel, hanem citromlével készítettem, így picit citrusos, még gyümölcsösebb lett a végeredmény.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a sót. Kockázzuk bele a hideg vajat, morzsoljuk vele össze. Üssük rá a tojást, öntsük rá a vaníliakivonatot, majd gyúrjuk egybe a tésztát. A tésztagombócot csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát szedjük két részre. Mindkettőt nyújtsuk ki két sütőpapír között egy-egy 25x30 centis téglalappá. A felületüket szurkáljuk meg villával.
Tegyük az egyiket sütőpapírostól egy nagy tepsi hátuljára, majd süssük meg 15-20 perc alatt. Járjunk el így a másikkal is. Várjuk meg, míg kihűlnek a lapok.
Az egyik lapot kenjük meg a málnalekvárral, majd tegyük a tetejére a másikat, picit nyomjuk le.
A porcukrot keverjük össze 2-3 ek. citromlével, míg kenhető, picit folyósabb nem lesz. A mázat egyenletesen oszlassuk el a süti tetején, majd szórjuk meg rögtön szárított málnával.
Hagyjuk állni 1 órát, míg megköt a cukormáz, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu