Omlós linzer selymes citromkrémmel töltve: a tésztába őrölt mandula is kerül
A karácsonyi linzer nem a megszokott módon készül, a tésztába darált mandula kerül, az érmék közt pedig selymes citromkrém terül el.
Az ujjlenyomatsüti nagy kedvenc Amerikában, minden jeles ünnep vendégváró asztalán megtalálható. Az omlós sütemény nálunk is ismert, sokan ökörszemként hivatkoznak rá. A finomság tésztája vajas, a kekszek közepébe pedig mindig valamilyen édes töltelék kerül. Most kicsit felturbóztam, a süti tésztájába túrót tettem, és a lekváros töltelék sem maradt el.
Természetesen túró helyett mással is feldobhatod a tésztát. Mehet bele darált dió, mogyoró vagy mandula. Lekvárból pedig bármilyet használhatsz, sőt még csokikrém vagy karamellszósz is kerülhet a finomság közepébe.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a porcukrot, a citrom levét és héját, a túrót és a vajat. Ezután a tojást is adjuk hozzá, és gyúrjunk belőle sima tésztát. (Ha nehezen áll össze a tészta, akkor néhány evőkanál hideg vizet adjunk hozzá, ha pedig ragadós a tészta, még lisztet adjunk hozzá.)
A tésztát csomagoljuk folpacka és tegyük hűtőbe 30 percre.
A tésztából tépjünk diónyi darabokat, majd formázzunk belőlük golyókat. A golyókat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A sütőpapírra helyezett golyókat kicsit lapítsuk le, majd a hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál végével nyomjuk be a közepüket.
A sütiket toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
A kekszek közepébe adagoljuk a lekvárt, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu